Curtea de Casație din Italia, prin sentința nr. 31195/2019, a absolvit de orice vină în data de 16 iulie 2019 angajatorul italian al unei îngrijitoare care era acuzat că a făcut numeroase avansuri sexuale femeii, amenințând-o în același timp că o va concedia, se anunță pe site-ul biroului de avocatură Studio Cataldi.
Sentința este dată pe baza lipsei de probe în privința a ceea ce a declarat îngrijitoarea, care era angajată pentru o asista pe soacra bărbatului, despre avansurile și amenințările adresate. În plus, avansurile se pare că erau însoțite și de cuvinte precum „te rog”, ceea ce elimină, spun judecătorii, noțiunea de hărțuire.
În primă instanță, judecătorul a condamnat inculpatul ca fiind responsabil pentru infracțiunea prevăzută în art. 56 și 609-bis pentru că a încercat să o violeze pe îngrijitoarea soacrei sale, amenințând că o concediază. Cu toate acestea, în a doua instanță angajatorul a fost achitat din lipsă de dovezi concrete în ceea ce privește diferitele acuzații de tentativă de viol.
Îngrijitoarea, nemulțumită de decizia judecătorului în a doua instanță, a făcut apel prin intermediul avocatului la Curtea de Casație, dar și acolo judecătorii au decis că angajatorul nu poate fi condamnat pentru presupusa sa infracțiune, pe motiv că acuzațiile femeii în legătură cu amenințările de concediere nu sunt fondate.
Curtea de Casație nu neagă însă circumstanța în care angajatorul a cerut „badantei” de mai multe ori să întrețină relații sexuale cu el, declarându-se chiar și dispus să o compenseze pentru astfel de „favoruri”, dar totodată exclude posibilitatea ca aceste solicitări să fi depășit limita penală, chiar dacă pe cea morală au depășit-o cu mult.
Astfel, prin această sentință, Curtea de Casație din Italia decide că orice avans sexual din partea angajatorului către îngrijitoare, chiar și într-un mod jignitor în care i se propune o sumă de bani pentru a face sex cu el, nu este o infracțiune penală.
De menționat că unele dintre conversațiile dintre angajator și îngrijitoare referitoare la aceste avansuri sexuale au fost înregistrate de aceasta din urmă și prezentate la proces, dar în niciuna dintre aceste înregistrări nu se aud amenințări cu privire la concediere. În înregistrare se aude cum angajatorul chiar o „roagă” pe femeie să de curs avansurilor sale și acesta ar fi motivul pentru care inculpatul a fost absolvit de acuzațiile penale care i se aduc.
Cu siguranță această sentință va supăra foarte multe femei care lucrează în sectorul casnic și în special pe cei de la sindicatul ACLI Colf care au stat de vorbă cu peste 850 de „badante” și au constatat că 14% din ele au declarat că au fost victimele unor abuzuri sexuale, 10% victimele unor insulte și jigniri la adresa personală, 5% au fost lovite cu obiecte și 2% au fost lovite direct de angajatori.