Curtea de Casație din Italia: „Este esențial pentru un imigrant să-și adapteze valorile proprii la valorile lumii occidentale”

Curtea de Casație din Italia a publicat marți, 16 mai 2017, o decizie emisă cu o zi înainte prin care confirmă condamnarea unui indian Sikh pentru purtarea în public a unui „kirpan”, un pumnal sacru cu o lungime de 18 cm, pe care bărbații de această religie trebuie să-l poarte în permanență.

Kirpan – pumnalul sacru pentru indienii Sikh

Singh Yantinder, în vârstă de 32 ani, rezident în localitatea Goito din provincia Mantova, a fost arestat în martie 2013, în localitatea menționată mai sus, și condamnat la plata unei amenzi de 2.000 de euro pentru port de armă neautorizat.

Deși Singh a făcut un apel în instanță pentru anularea acestei condamnări, Curtea de Casație din Italia a decis să respingă apelul, invocând valorile occidentale în motivarea deciziei.

„Este esențial pentru un imigrant să-și adapteze valorile proprii la valorile lumii occidentale, unde a decis în mod liber să se integreze, și să verifice în avans dacă are un comportament compatibil cu normele locale”, a explicat instanța supremă italiană.

Decizia Curții a fost salutată de liderul Lega Nord, Matteo Salvini, pe pagina sa Facebook: ”Dacă o spune Liga, e rasism, dar chiar și în acest caz am avut dreptate: ori te integrezi, ori pleci înapoi acasă!”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia trăiesc circa 60.000-70.000 de indieni Sikh, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate Sikh din Europa.

În urma deciziei și afirmațiilor Curții de Casație, care stabilește totodată un important precedent juridic și ar putea fi folosit ca argument de promotorii limitării vălului islamic, s-au declanșat o controversă pe acest subiect.

Singh Yantinder a declarat pentru ziarul La Repubblica astăzi că nici el și nici comunitatea religioasă din care provine nu înțelege această sentință și că multe persoane din comunitatea sa acum trăiesc cu frică, fiindcă sunt opriți zilnic de polițiștii care acum știu că aceștia poartă un pumnal la ei tot timpul.

Comunitatea Sikh din Italia se va reuni pentru a discuta cum vor putea ataca această decizie a Curții Constituționale pe cale legală, membrii comunității fiind dispuși să ajungă și la eventuale compromisuri legate de lungimea pumnalului sau de a-l ține ascuns și nu la vedere. Ceea ce nu vor putea accept, fiindcă religia le impune în mod obligatoriu, este să renunțe la purtarea acestui pumnal, a mai adăugat Singh Yantinder.

În Italia mai sunt interzise de puțin timp în spitalele și clădirile publice din regiunile Lombardia și Veneto, vălul integral și burka, măsură pe care Lega Nord vrea să o extindă în toată Italia.