Cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade în Italia. Nu s-au înregistrat victime

Imediat după orele 11:30 ale zilei de sâmbătă, 18 decembrie, pământul s-a cutremurat în diverse zone din Lombardia. Cu epicentrul localizat în Bonate Sotto, provincia Bergamo, la o adâncime de 26 km, seismul a avut magnitudinea de 3,9 Mw, conform datelor INGV (Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie). La orele 11:57 a avut loc o replică scurtă, cu magnitudinea de 2,2 Mw, cu epicentrul în Osio Sotto, aceeași provincie.

Potrivit comunicatului de presă trimis de Detașamentul de Pompieri, nu s-au înregistrat niciun fel de pagube. Seismul a fost resimțit și la Milano, dar în mai multe zone ale orașului, clădirile s-au zguduit și mai mulți oameni au ieșit în stradă.

„Este un cutremur pe care noi îl definim ca fiind ușor, în Italia cutremurele fac de obicei pagube atunci când magnitudinea este peste 5,5”, a spus Carlo Doglioni, președintele INGV. Cel de-al doilea cutremur (replica) a fost mai puțin puternic decât primul, a fost localizat la o adâncime de 24,9 km și a durat numai o secundă.

„Casa a început să se cutremure”, declară Filippo, care se afla în apartamentul său de la etajul cinci al unei clădiri nou construite în zona Paolo Sarpi-Monumentale din Milano.

Mauro din Bresso a simțit mai întâi podeaua tremurând de două ori și apoi clădirea legănandu-se: „Chiar și ghivecele cu plante de pe mobilier s-au deplasat. Nu l-am simțit niciodată atât de puternic”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Daniela, care locuiește la etajul trei al unei vile din Gessate, vorbește despre un zgomot puternic, „ca și cum uscătorul de rufe fixat pe perete ar fi căzut”. Mai multe școli din zona milaneză au fost evacuate, dar, în prezent, nu se raportează nicio deteriorare a structurilor. Unele școli au fost închise și în Milano, de la liceele clasice Tito Livio și Beccaria, până la liceul de artă Caravaggio, elevii fiind nevoiți să părăsească sălile de clasă cu câteva ore mai devreme. Alte instituții, însă, cum ar fi liceul clasic Manzoni, au rămas deschise, continuând lecțiile în mod normal.

Seismul a fost resimțit foarte puternic și la Vimercate, în Brianza, unde mărturiile localnicilor spun despre candelabrele care s-au mișcat, oglinzile tremurânde și ghivecele cu plante care s-au mutat câțiva centimetri. În fața unui supermarket ar fi avut loc și un ușor accident rutier, provocat de panica indusă de cutremur. Unii cetățeni au ieșit în stradă de teama prăbușirii clădirilor. În Treviglio, la câțiva kilometri de epicentrul cutremurului, elevii liceului Isis Zenale și Butinone au fost evacuați.

Cutremurul a fost resimțit în toată zona Lecco. Zeci de apeluri au fost primite la centrala telefonică a Brigăzii de Pompieri, dar nu au existat pagube. Elevii școlilor din Lecco au fost scoși din clădiri ca măsură de precauție, conform protocolului de siguranță. Cea mai mare preocupare a fost pentru familiile care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor, în timp ce la Merate, auditoriul municipal a fost evacuat, iar în Olgiate Molgora a fost avariată o veche fermă, nelocuită, aflată în renovare.

Mai multe școli din provincia Como au fost, de asemenea, evacuate. Nu au fost raportate daune, dar multe școli, în special licee, au preferat să scoată elevii afară și să-i trimită acasă, atât în capitala provinciei, cât și în Erba și Cantu. Numeroase școli de diferite ordine și grade au fost, de asemenea, evacuate în întreaga provincie Bergamo, din motive de precauție.

- Continuarea după publicitate - zandra.ro%20

Seismul nu a provocat pagube în Pavia și în restul provinciei. Pompierii au primit numeroase apeluri, în care oamenii și-au exprimat îngrijorarea după ce au simțit șocul puternic. În unele școli din Pavia și din teritoriu, elevii care erau în clasă au fost scoși din clase pentru câteva minute, din motive de prudență. Probabil că în unele instituții vor fi necesare verificări amănunțite, pentru a afla dacă seismul nu a cauzat probleme structurii. Acesta a fost resimțit mai ales la etajele cele mai înalte ale clădirii, unde ferestrele s-au zguduit pentru câteva secunde.

Cutremurul a fost resimțit în mod evident și în Valtellina și Valchiavenna, în special în zona Morbegno (Sondrio), cea care se învecinează cu provincia Bergamo. Din fericire, nu există răniți sau daune materiale.

„Ca măsură de precauție – explică directorul Antonino Costa, al liceelor Saraceno și Romegialli din Morbegno – am decis să-i las pe cei 800 de elevi să iasă cu o oră mai devreme, comparativ cu sfârșitul lecțiilor. Pentru a evita riscurile unui al doilea seism, liceele au procedat la fel. Eram, în acel moment, la parter și am simțit șocul”. Până în prezent, brigada de pompieri a Comandamentului Provincial din Sondrio nu a raportat nicio alarmă specială.

„Din fericire, nu sunt pagube sau persoane rănite, dar încă efectuăm toate verificările necesare”, a declarat Carlo Previtali, primarul orașului Bonate Sotto, pentru ANSA.

„Eram în biroul din primărie când totul a început să se miște – a explicat primarul – dar nu credeam că epicentrul este aici. La scurt timp după aceea am ieșit să merg la o întâlnire, iar piața și centrul erau liniștite: nici o situație de panică sau alarmă specială”. Școala gimnazială din Bonate Sotto nu a fost evacuată – conform celor aflate de la primarul Previtali, în timp ce școlile elementare desfășoară lecțiile prin învățământ la distanță.

La această oră, pompierii au zeci de intervenții în întreg orașul Milano, pentru a efectua verificări structurale ale clădirilor. Zona de est a orașului a fost deosebit de afectată, chiar dacă locuitori din diverse cartiere au sunat la 112. Mai ales după ce s-au descoperit unele fisuri de-a lungul pereților și pardoselilor a numeroase clădiri. Acum se fac cercetări pentru a exclude orice deteriorare structurală.

Din cauza cutremurului s-a creat un disconfort în gara centrală din Milano, pentru ziua de 18 decembrie 2021. De la ora 11:45, pe liniile de mare viteză sau convenționale: linia Milano Lambrate – Brescia, linia Milano – Molteno / Lecco / Bergamo, linia Bergamo – Treviglio / Rovato, traficul feroviar este suspendat ca măsură de precauție pentru a permite verificarea stării liniei în urma cutremurului.

„Intervenția tehnicienilor este în derulare, pentru verificările necesare pe linie. Vor urma actualizări”, precizează compania Trenitalia într-o notă, fiind anunțată reprogramarea ofertei feroviare, cu anulări, limitări și abateri de traseu.

„Traficul rămâne suspendat, verificările tehnice sunt încă în desfășurare. Reprogramarea ofertei comerciale este în curs. Serviciul de îngrijire inteligentă este activ”, precizează actualizarea de la ora 15.

„Momentan – a declarat consilierul pentru siguranță al municipalității, Marco Granelli – nu există rapoarte de pagubă în Milano. Centrele de operațiuni sunt atente să monitorizeze orice situație critică posibilă”.

„Evenimentul nu a produs prejudicii evidente lucrurilor și oamenilor, cu toate acestea pentru o verificare mai precisă a tuturor structurilor de învățământ și școlilor. Controale și verificări similare se desfășoară și asupra celorlalte clădiri municipale aflate sub autoritatea administrației”, a declarat viceprimarul orașului Milano și consilierul pentru educație, Anna Scavuzzo.

„Sunt în contact cu Protecția Civilă, momentan nu avem sesizări de pagube la persoane sau lucruri”, a scris pe Facebook președintele Regiunii Attilio Fontana după șocul „resimțit în toată Lombardia”.

„Sunt aproape de comunitatea școlară, de cetățenii din Bergamo și de zonele afectate de cutremur. Suntem în contact cu birourile noastre teritoriale, pentru a monitoriza situația școlilor”, a postat ministrul Educației pe Twitter, Patrizio Bianchi, care i-a audiat în prealabil și pe primarii din Bergamo, Gori și Lecco, Gattinoni.