Cutremur în Italia, persoane rănite și daune materiale. Experții: vina vulcanului Etna

În noaptea de 5 spre 6 octombrie 2018 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de circa 4,6 grade pe scara Richter lângă Catania, Sicilia, cu epicentrul în localitatea Santa Maria di Licodia. Pe parcursul zilei de astăzi a fost urmat de mai multe replici.

Un cutremur care a provocat daune și răniți și care are legătură cu vulcanul Etna, potrivit experților seismologi

Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de numai 9 kilometri. Presa italiană scrie că un bilanţ preliminar indică faptul că mişcarea telurică a provocat mai multe daune materiale. Cutremurul s-a produs la ora locală 02:34 (ora 03:34, ora României).

Seismul a fost resimţit pe toată coasta estică a Siciliei, de la Messina la Ragusa, iar biserica din Santa Maria di Licodia a fost grav avariată. De asemenea, mai multe locuinţe au avut de suferit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Au fost persoane rănite, care au fost transportate la spital, dar de asemenea au avut nevoie de îngrijiri şi cetăţeni care au suferit atacuri de panică. Numărul celor duşi la spital este de ordinul zecilor, scrie presa italiană, fără a avansa însă o cifră exactă.

INGV a explicat pe site-ul său: „Cutremurul a avut loc într-o zonă cu pericol seismic ridicat, afectată atât de seismicitatea provocată de activitatea vulcanului Etna, cât și de evenimentele de origine tectonică care pot ajunge la o magnitudine mare, precum în anul 1818 când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter.”

Pe pagina de Facebook, Ambasada României din Italia scria în această dimineață de sâmbătă, 6 octombrie, referitor la cutremurul de la Catania:

Cetățenii români pot solicita asistență consulară prin Consulatul României la Catania, apelând numărul de telefon pentru situații de urgență: +39 320 965 31 37.

De asemenea, puteți contacta oficiul consular la numerele +39 095 537 909, +39 095 536 139, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

@rotalianul