„Dăcițe cu altițe” la Roma. Ziua Portului Tradițional din România sărbătorită în capitala Italiei

Duminică, 12 mai, cu ocazia Zilei Naționale a Portului Tradițional din România a fost organizată la Roma o paradă a portului românesc în cadrul evenimentului „Dăcițe cu altițe”. De asemenea, organizatorii acțiunii, Centrul Cultural Italo – Român „La umbra columnei lui Traian” și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Mureș, prin reprezentantele Eviana Clementina Mereuță și Ileana Ludușan, au dedicat evenimentul Zilei Europei, sărbătorită recent la data de 9 mai.

Bărbați, femei, copii, îmbrăcați în frumosul costum popular românesc, s-au reunit la o biserică românească din apropierea Panteonului, în centrul capitalei italiene, ca mai apoi să străbată străzile sub privirile pline de admirație ale turiștilor italieni și străini, până la monumentul construit de împăratul Traian în amintirea războaielor daco-romane.

Despre cum a decurs defilarea prin centrul capitalei italiene a costumelor populare românești, relatează Eviana Clementina Mereuță, reprezentanta Centrul Cultural Italo – Român „La umbra columnei lui Traian”, pe pagina sa de Facebook. Ea explică printre altele de ce s-a plecat de la biserica ortodoxă San Salvatore delle Coppelle, din imediata vecinătate a Panteonului:

«Biserica românească „Delle Coppelle” este cea mai veche biserică românească din Italia, datează pe undeva la anul 1914. Ca lăcaș de cult, ca edificiu ce aparține patriei mame, a fost mereu în Europa, așa cum ar fi trebuit să fie și țara și noi ca națiune. Pe 9 mai a fost Ziua Europei, iar noi, dăcițele, am vrut să aducem tradiția și costumul nostru tradițional în văzul lumii, să ne mândrim cu ce avem mai sfânt.»

Parada costumului popular a început din fața altarului bisericii românești, a trecut prin fața Panteonului, a Altarului Patriei din „Piazza Venezia” și s-a oprit la Columna lui Traian, unde doi copii români născuți în Italia au primit participanții la paradă cu pâine și sare. Pe tot parcursul traseului, între Panteon și Columna lui Traian, românii au cântat imnul României, „Hristos a Înviat” precum și cântece patriotice. Un discurs emoționant a fost susținut de scriitorul dr. Emil Petru Rațiu, aducând onoare Regelui Daciei, Decebal și lui Badea Cârțan.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
„Dăcițe cu altițe”, eveniment organizat la Roma cu ocazia Zilei Naționale a Costumului Popular
„Dăcițe cu altițe„, eveniment organizat la Roma cu ocazia Zilei Naționale a Costumului Popular

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică din luna mai

Adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015, propunerea legislativă privind instituirea acestei sărbători prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care „să se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.

„Dăcițe cu altițe”, eveniment organizat la Roma cu ocazia Zilei Naționale a Costumului Popular
„Dăcițe cu altițe”, eveniment organizat la Roma cu ocazia Zilei Naționale a Costumului Popular
„Dăcițe cu altițe”, eveniment organizat la Roma cu ocazia Zilei Naționale a Costumului Popular