Dafinul, „alloro” italian: are efect de somnifer, calmează nervii și reduce anxietatea

Dafinul este un arbore mediteraneean și a fost venerat încă din perioada Imperiului Roman. Îi era dedicat zeului Apollo, iar din ramurile lui înfrunzite se împleteau cununi purtate de împăraţii romani. Frunzele tari, ovale sunt plăcut aromate şi se folosesc drept arome în bucătărie.

Dafinul – indicaţii terapeutice

Mai puțin cunoscută este influența sa asupra sistemului nervos. În medicina tradițională, crenguțele de dafin – verzi sau uscate – sunt folosite ca remediu împotriva stresului, nervozității și insomniei. Aroma dafinului calmează nervii și induce o stare de liniște.

Persoanele nervoase sau stresate pot ține o crenguță sau câteva frunze de dafin în camera de lucru, iar cele care nu pot dormi noaptea le pot așeza lângă pat. Frunzele de dafin pot fi puse și în leagănul sau pătuțul copilului agitat care nu poate adormi.

Pentru un efect somnifer și mai puternic, se pot aplica pe frunte și pe ceafă comprese cu frunze de dafin înmuiate în apă fierbinte (un sfert de oră). Se fixează bine cu un batic sau cu un fular. Unele persoane ard frunzele de dafin și inhalează aroma liniștitoare emanată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Proprietățile ușor sedative ale dafinului se datorează unui compus numit linalool, regăsit și în alte plante aromate, precum cimbru sau busuioc.

Pe lângă aroma pe care o oferă mâncărurilor, frunzele sunt bune sub formă de ceai. Infuziile cu frunze de dafin calmează nervii si reduc anxietatea. Îmbunătățesc digestia și combat fermentatia.

Ceaiul este indicat în: indigestii, balonări, răceală şi gripă, laringite, bronşite, astm şi tuse, febră, sinuzite, reumatism, viroze respiratorii, vomă, afecţiuni renale şi hepatice, anorexie, depresie, nervozitate etc.

5-10 g de frunze de dafin uscate în 1 litru de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze 10 minute, apoi filtraţi. Beţi 2-3 căni pe zi

Administrare:

Infuzia de dafin se prepară astfel: puneţi 5-10 g de frunze uscate în 1 litru de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze 10 minute, apoi filtraţi. Beţi 2-3 căni pe zi.

În tratamentul inflamaţiilor gurii şi al ulcerelor bucale este indicat uleiul esenţial de dafin. Diluaţi concentraţia de 1 picătură de ulei esenţial în 10 ml de ulei excipient. Aplicaţi de 3-4 ori pe zi.

În tratamentul reumatismului şi al durerii generalizate se va aplica unt de dafin pe zona afectată de 2-3 ori pe zi.