Dan Alex Sîrbu Villa, o filă din istoria rockului românesc, trăiește de ani buni în Italia

Dan Alex Sârbu, născut la 24 noiembrie 1963, la Alba Iulia, România, pentru prieteni „Danețu”, este un instrumentist și compozitor de muzică rock român. Este cunoscut în special pentru activitatea sa ca și chitarist al formației Riff, între anii 1984 și 1988 și al formației Iris, între anii 1989 și 1993. În urma căsătoriei cu Roberta Villa, în anul 1994 se stabilește în Italia, lângă Bergamo și devine Dan Alex Sîrbu Villa.

Formația IRIS la Cannes (1993) – Valter Popa, Cristi Minculescu, Dan Alex Sîrbu, Doru Borobeică (Boro), Nelu Dumitrescu

În epoca în care se asculta ritmul lent al magnetofoanelor, pe timpul lungilor cozi de la alimentară și a celor două ore de televizor pe zi, al serbărilor școlare și al marilor manifestații unde se cânta și recita ode și imnuri de preaslăvire a regimului și conducătorului „iubit”, exista, ca o oază într-un deșert, ca o lumină într-un lung coridor întunecat, ca o supremă metaforă pentru libertate, muzica lor, a puținelor formații rock românești de atunci, care făceau parte parcă dintr-o lume diferită și care reușeau să transmită senzația de o presupusă libertate. O libertate exprimată în sunete de chitară, tobe, bas și în versuri sensibile. Artiști de valoare, care încercau prin prezența, spiritul și muzica lor, să spargă zidul impus de cenzură, să-și depășească condiția de simple produse ale societății de consum, să își manifeste neputința și dorința de neadaptare prin sunete de chitară electrică sau prin plete lungi, haine negre, bocanci și geci de piele, accesorii cu greu acceptate de regimul comunist de atunci.

Artiști care au creat piese ce îți rămân în memorie nu pentru o oră, nu pentru o zi ci pentru toată viața. Pentru că muzica lor exprima, de fapt, răcnetul înnăbușit al unei generații pentru care libertatea era altceva decât ceea ce ar trebui să fie, o libertate trăită în interiorul unei țări înconjurată cu zidurile înalte și groase ale unei cenzuri care îți impunea cum să gândești, ce să vorbești și ce să asculți.

Dan Alex Sîrbu a trăit și a cântat în acele timpuri.

S-a născut la 24 noiembrie 1963, la Alba Iulia și a fost chitarist al formației Riff și al formației Iris în anii dictaturii comuniste și imediat după revoluția din 1989. În prezent, trăiește de mulți ani la Bergamo, în Italia, alături de Roberta, soția sa, și de Daniele, fiul lor în vârstă de 18 ani, căruia i-a transmis dragostea și pasiunea sa pentru muzică.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Formația RIFF din Sibiu

Daneţu, cum i se spunea încă din copilărie, în 1984 devine chitarist al formației „Riff”, despre care declara pentru o emisiune a postului TVR Internațional ceva timp în urmă:

„Când am ajuns în „Riff” celebra trupă a oraşului Sibiu, pentru mine a început o altă viaţă. Fondatorul ei avea să-mi arate multe – Florin Grigoraş a rămas până în prezent un mentor pentru mine. Tot plecând prin turnee în ţară, am legat multe prietenii cu alte formaţii, aşa i-am cunoscut şi pe viitorii mei colegi de la IRIS.”

Cu trupa „Iris”, Danețu a început să colaboreze în toamna anului 1989, când l-au chemat la București pentru a-i ajuta la unele înregistrări iar cu această ocazie a fost invitat să se alăture acestei formații.

„În decembrie 1989 am plecat cu ei în turneu, în Moldova, îmi amintesc că dormeam în aceeași cameră cu Nelu Dumitrescu și studiam piesele seara, după concert, împreună cu el”, ne povestește artistul.

„Tot în decembrie 1989, chiar în seara de dinaintea revoluției – continuă artistul -, am avut un spectacol la teatrul Tănase din București, aproape de palatul lui Ceaușescu, unde a trebuit să lăsăm toate instrumentele peste noapte. Acolo au rămas abandonate până la terminarea evenimentelor… au ars multe clădiri în împrejurimi dar instrumentele noastre s-au salvat, îmi amintesc încă bine teama pe care am trăit-o atunci!”

În aceeași iarnă a anului 1989, între Crăciun și Anul Nou, Dan Alex Sîrbu, efectuează împreună cu trupa Iris unele videoclipuri în Televiziunea Română după care bat țara în lung și-n lat în diverse turnee și concerte.

„În primăvara anului 1990 am primit din Italia unele instrumente care îmi permiteau să-mi construiesc o instalație de sunet iar după câteva luni am decis să părăsesc trupa și să mă întorc la Sibiu pentru a reface vechiul meu grup din adolescență”, ne mărturisește Danețu.

În vara anului 1990, instrumentele formației Iris sunt distruse la Neptun, într-un incendiu, de data aceasta, soarta fiindu-le potrivnică.

„Când am aflat de dezastrul cu instrumentele formației Iris de la mare, i-am chemat imediat și le-am propus să-i ajut, mai ales pentru că la Sibiu a fost imposibil să realizez visul cu vechia mea formație”, spune artistul.

Colegii de la Iris își amintesc de gestul lui Danețu cu recunoștință:

„Dan Alex Sîrbu, e cel care ne-a salvat după ce ne-au ars instrumentele în 1990, avea el instalația de sunet de care aveam nevoie și ne-a făcut și intrarea în Italia la concerte, pentru cele 5 veri consecutive petrecute acolo”, mărturisește liderul formației Iris, Cristi Minculescu.

Despre plecarea sa de la Iris, Dan Alex Sîrbu Villa declară:

„La mijlocul anilor ’90, însă, nu mi se mai părea corect să merg înainte pe o idee depășită, pentru mine după 1989 rockul românesc nu mai însemna acel protest reprezentat în vechiul regim, își încheiase misiunea și rolul, mesajul său de a transmite libertatea.“

Înainte de a părăsi grupul, Danețu a scris mai multe cântece printre care și unul dedicat viitoarei sale soții, Roberta, piesa „Iris, nu pleca” de pe discul Iris V (1993, album considerat cel mai puternic influențat de genul heavy metal), reeditată de către formația Iris pe alte două albume ulterioare: IRIS 20 de ani (1997) și I.R.I.S. 4MOTION (2003).

La Bergamo artistul a continuat să cânte, a absolvit Universitatea, şi-a găsit un loc de muncă și a fondat un spațiu profesionist de înregistrări, ceea ce-şi dorise încă din anii României comuniste. Activitate la care mai târziu a fost nevoit să renunțe iar atenția, dăruirea și pasiunea sa pentru muzică, s-au concentrat pe generația următoare reprezentată și bazată pe talentul fiului său, Daniele.

Daniele Sîrbu Villa, fiul lui Danețu, bate încă de când avea numai trei ani la tobe, cântă la pian și cu vocea.

A început să studieze pianul la șase ani, după care a făcut cursul prea academic la Conservator, înainte să dea examen la liceul muzical unde a intrat nici mai mult, nici mai puțin cu nota 10! La liceul de muzică, Daniele studiază pianul și vioara, mai are de parcurs un an până la absolvire și se poate lăuda cu rezultate deosebite obținute în acești ani de studiu: burse, premii, participări cu rezultate excelente la concursuri și spectacole unde și-a adus contribuția ca solist dar și în calitate de compozitor.

Daniele Sîrbu Villa la baterie

În 2009, pe când Daniele avea doar 10 ani, înființează sub tutela tatălui său și împreună cu alți colegi italieni, formația „Fracassoni” (Zgomotoși). Se pun serios pe treabă și în 2013 grupul era cotat drept unul dintre cele mai tari nou-venite din Italia.

Formația Fracassoni – Angelo Crespi, Davide Pagnoncelli, Davide Perini, Daniele Sîrbu Villa

„Fracassoni” a câştigat concursuri în Italia, în Franţa, fie la festivaluri, fie în emisiuni TV muzicale specializate, fiind astfel o formaţie mediatizată în peninsulă la toate nivelurile. Cu soliste care au acceptat provocarea rockului, tânăra formație a abordat hiturile din anii ’70 încoace, le-au cântat cum s-au priceput ei mai bine şi, în vara lui 2013, au plecat într-un turneu în România, de două săptămâni, unde au participat la nu mai puțin de șapte concerte, în Arad, Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Cluj Napoca și Băile Felix, concerte susținute împreună cu nume bine cunoscute la noi și chiar în compania unor colegi de generaţie ai lui Daneţu, formațiile Statuar din Oradea, Puya și Compact.

Davide Perini și Daniele Sîrbu Villa
Davide Pagnoncelli și Angelo Crespi

Dintre succesele recente ale tinerei formații, amintim pe cel de săptămâna trecută unde au câștigat cel mai important concurs bergamasco pentru tinere formații, concursul „Nuovi Suoni Live”. Ei s-au prezentat cu numele de „Ellis Tree.” Acesta este numele formatiei când cântă muzica lor originală, „Fracassoni” este numele cu care concertează cu cover-urile altor piese.

Dintre proiectele viitoare, amintim cel din luna iulie 2017, când cei de la Fracassoni, irisul muzicii rock italiene, vor cânta din nou pe plaiuri transilvănene în cadrul Transylvania Tour 2017:
14 iulie 2017 – Sibiu (Guitar Meeting Festival);
16 iulie 2017 – Deva (John’s Cafe);
18 iulie 2017 – Sibiu (Imperium Live);
19 iulie 2017 – Sibiu (Rock & Bike Music Club);
21 iulie 2017 – Oradea (Bistro Blues Caffe);
22 iulie 2017 – Arad (Festivalul Berii);
23 iulie 2017 – Timișoara.

În turneul din România îi vom regăsi ca „Ellis Tree” dar și ca „Fracassoni” în funcție de tipul de concert pe care îl vor susține.

Dan Alex Sîrbu Villa face parte din istoria rockului românesc, o istorie a tinereţii trăite între creativitate şi cenzură, un capitol neîncheiat despre o pasiune fără granițe între trup, minte și spirit. Români cu care, noi, cei departe de casă ne mândrim și ne bucurăm să-i știm printre noi!

Distribuie acest articol