Dan Barna: „Tatăl meu a muncit 12 ani în Italia ca eu şi fraţii mei să putem merge la şcoală”

Dan Barna, președinte al USR și candidatul alianței USR-PLUS la Președinția României, a afirmat de curând că tatăl său a muncit mai mulți ani în Italia pentru a-și întreține familia și a-și putea trimite copiii la școală.

Într-un text publicat pe pagina sa Facebook, care are ca obiectiv final să-i convingă pe români să semneze pentru candidatura sa la președinție, Barna a vorbit despre declinul demografic al țării noastre provocat de emigrarea masivă din ultimii 30 de ani. El a mai spus și că a stat de vorbă cu câțiva români din străinătate și că-i înțelege când spun că speranța lor de a se întoarce în România este tot mai mică fiindcă și familia sa a trecut prin această fază.

„Am strâns semnături în Moldova și Bucovina, zonele cele mai afectate de migrație, în Vasluiul din care au plecat peste 20.000 de oameni doar în ultimii 5 ani! Pe unii dintre ei i-am întâlnit pe străzi, veniseră într-o scurtă vacanță, să-și vadă copiii, familiile. Nu și-au pierdut speranța că se vor întoarce, dar e din ce în ce mai slabă”, spune politicianul.

„Îi înțeleg. Tatăl meu a fost plecat 12 ani la muncă în Italia pentru ca eu și frații mei să putem merge la școală, la facultate, să avem un start mai bun în viață. Aproape 100.000 de copii sunt astăzi în situația în care am fost și eu”, a mai adăugat Barna.

Oamenii care s-au întors din străinătate în vacanță pentru a-și vedea familia și rudele i-au spus politicianului că atunci când au plecat din țară nu aveau de gând să stea atât de mult printre străini, dar cu cât au petrecut mai multă vreme prin alte țări și au văzut cum merg lucrurile acolo, cu atât mai puțin îi trăgea inima să se întoarcă în România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Le spun că putem să fim fericiți și aici. Îmi răspund cu tristețe că atunci când au plecat aveau în plan să se întoarcă repede, dar deja anii au trecut și nu s-ar mai întoarce. Nu pentru ei, ei și-au asumat sacrificiul, ci pentru că își doresc să crească copiii lor într-o lume în care au școli și spitale bune, în care sunt respectați și meritele lor sunt prețuite. În care dreptul la o viață fericită și împlinită nu e doar o poveste de adormit copiii, ci realitate”, mai scrie Dan Barna în textul publicat.

Cu toate acestea, Barna susține că putem trăi fericiți și în România și că țara noastră trebuie reconstruită acum, înainte să mai plece un milion de români în următorii cinci ani, deși nu spune, deocamdată, cum am putea face asta.

Ce i-au răspuns românii din străinătate care au citit discursul său

„Vom veni înapoi în momentul când sistemul de sănatate și cel de învățământ este ca afară… toți care am plecat avem copii… Nu putem să ne întoarcem la mai rău…”, spune Sookie Stack din Spania.

„Cât aș vrea să mă întorc cu familia acasă… Nu e deloc ușor aici… Faceți ceva să putem zâmbi din nou lângă părinți!!!!”, scrie Furfurica Florin din Franța.

„Cum să-ți vină sa rămâi în țară când știi că trebuie să plătești taxe pentru a asigura pensii speciale unor persoane care nu au făcut nimic special, unora care nu au nimic deosebit față de alții sau altora care sunt cu un an mai tineri decât tine (adică au 45 de ani) și cărora trebuie să li se plătească pensie deși au lucrat toată viața (22 de ani in total) într-un birou la MI ?! Când cobori din mașină pui piciorul în mocirlă , o călătorie cu mașina pe drumurile naționale este precum o călătorie in tunelul groazei de când aveam 9 ani , funcționarii din instituțiile Statului au doar privilegii și ifose când trebuie sa răspundă din spatele unui geam ?! Eu nu am motive să mă întorc. Eu sunt membru activ PLUS , am strâns semnături pentru USR -PLUS la Nice dar sincer nu am deocamdată motive sa votez Dan Barna care nu ia nici o atitudine față de comportamente precum cel al lui Caramitru; un tupeist precum Iordache sau Codrin de la PSD, sau un Varufakis”, scrie și Lucian Mititelu tot din Franța.

„Opriți hoția, noi nu ne mai întoarcem, mie mi-e foarte scârbă de tot ce se întâmplă cu în conducerea țării coborând până la primării și consilii locale”, spune și Adi Anitas.

„Nu mă pot întoarce în România din cauza unui stat corupt de jos până sus, din cauza umilințelor la care ne supun un sistem bazat pe pile și relații în care funcționarii publici se cred niște mici Dumnezei și te tratează cu silă. Și lista ar putea continua…”, adaugă Marius Maroșan din Irlanda.