De ce coronavirusul s-a răspândit atât de rapid în Italia: medicii au confundat simptomele cu cele ale unei gripe de sezon

Angelo Borrelli, șeful Departamentului Protecției Civile din Italia, a explicat cauzele răspândirii coronavirusului într-un mod deosebit de rapid în nordul țării: dificultatea medicilor în recunoașterea simptomelor, care pot fi ușor confundate cu cele ale unei gripe de sezon și lipsa echipamentului de protecție atunci când au intrat în contact cu pacienții infectați. „Dar asta nu înseamnă că ar trebui să dăm vina pe medici”, a specificat Borrelli citat de Corriere della Sera.

Inițial medicii nu au reușit să distingă în mod corect simptomele persoanelor infectate și au confundat infecția provocată de coronavirus cu simptomele unei viroze respiratorii des întâlnită în această perioadă. Purtătorii de virus au avut astfel la dispoziție mai mult timp să transmită boala celor din jurul lor.

Pe lângă acest fapt, lucrătorii sanitari care au intrat în contact cu cei bolnavi, neștiind că aceștia din urmă sunt infectați cu coronavirus, nu aveau echipamentul de protecție necesar și în multe cazuri au fost primii care au luat boala. La spitalul din Codogno, unde a fost internat „pacientul 1”, bărbatul de 38 de ani care practic ar fi fost un focar de infecție pentru mai multe persoane, cel puțin 5 cadre sanitare, medici și asistente, s-au îmbolnăvit. La spitalul din Dolo, unde este internat un pensionar infectat, medicul, asistenta medicală și toți ceilalți lucrători sanitari care au intrat în contact cu el sunt contaminați.

Așadar, în doar câteva zile, în Italia au fost depășite 150 de cazuri de infecție cu coronavirus, din care peste 90 doar în Lombardia, 25 în Veneto, iar datele au crescut drastic în doar câteva ore.

Prima victimă, Adriano Trevisan în vârstă de 78 de ani a murit la spitalul din Schiavonia (Padova) după 10 zile de spitalizare. Suferea de alte patologii, dar cauza decesului a fost o pneumonie virală cauzată de coronavirus. A urmat apoi decesul unei femei de 77 de ani, Giovanna Carminati, la Casalpusterlengo, în provincia Lodi, după care a fost anunțat la Cremona decesul unei femei care suferea de cancer, dar moartea i-ar fi fost provocată de infecția cu coronavirus.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 48 de ore regiunile Lombardia și Veneto au fost practic blindate, școlile și universitățile și-au închis cursurile, locuri de agrement, cinematografe, piscine și săli de sport s-au închis cel puțin o săptămână, manifestări culturale și sociale s-au anulat cu scopul de a preveni răspândirea virusului.

Astăzi, toată Italia este în carantină, iar populația este izolată la domiciliu. Totalul persoanelor infectate în Italia, din 24 februarie când a fost diagnosticat primul pacient și până în prezent, a ajuns la 31.506, dintre care 26.062 au acest virus și în clipa de față. În total, până pe data de 17 martie, 2.503 persoane infectate cu coronavirus au decedat în această țară.