Motivul pentru care însoțitorii de zbor cer pasagerilor să își oprească dispozitivele mobile la decolare

Înainte ca un avion să decoleze însoţitorii de zbor le cer pasagerilor să îşi oprească dispozitivele mobile sau să le treacă în Mod Avion. Multă lume crede că acest lucru este necesar deoarece aparatele electronice pot interfera cu instrumentele de la bordul aeronavelor şi provoca accidente. Acest lucru este extrem de puţin probabil şi a fost demonstrat de nenumărate experimente, așa cum ne informează site-ul go4it.ro

Benzile radio în care funcţionează telefoanele sunt total diferite de către cele folosite pentru alte tipuri de semnale sau de către sistemele de navigaţie ale avionului. Mai mult, aparatele de la bordul aeronavelor de pasageri sunt foarte bine protejate împotriva interferenţelor externe.

Adevăratul motiv pentru care se cere oprirea dispozitivelor mobile în avioane

Este unul mult mai simplu. Atunci când comunică cu turnul de control şi sunt pornite în jurul lor dispozitive care funcţionează în diferite frecvenţe radio, piloţii pot auzi uneori în fundal un zgomot de fond supărător, similar cu acela care apare atunci când un microfon este pus aproape de difuzoare.

O explicaţie pentru apariţia acestei reguli este şi că în trecut, atunci când era efectuat un apel telefonic de la mare înălţime, semnalul venit de la telefon tindea să solicite mai multe turnuri telecom în acelaşi timp şi nu câte unul pe rând, afectând calitatea reţelelor mobile. Mii de telefoane mobile aflate la înălţime ar fi putut afecta calitatea semnalului. Totuşi, astăzi există cam peste tot reţele LTE care fac faţă fără probleme unei astfel de situaţii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a autorizat încă din 2013 utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărți electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, cu condiția să fie setate pe „mod avion.”

Ce înseamnă de fapt „modul avion”? 

Această operațiune dezactivează funcțiile wireless ale dispozitivelor precum iPhone pentru a se supune normelor aeriene.

În cazul în care setarea este disponibilă apare pe ecran o iconiță care anunță că au fost dezactivate servicii precum planul de date sau vocea (nu se poate naviga pe internet și nici să se facă apeluri), conexiunile wireless (wi-fi sau Bluetooth) și conexiunea la navigatorul GPS.

În cazul în care operatorul aerian și legile de navigație permit, se pot reactiva conexiunile wi-fi și bluetooth dacă sunt setate pe „mod avion”.