De ce nu se întorc românii din diaspora să investească în România

Frica de birocraţie, instabilitatea economică şi a legislaţiei, taxele şi impozitele prea mari îi ţin pe mulţi români din diaspora departe de a face investiţii în România. Însă aceste temeri sunt mult exagerate, lucrurile s-au schimbat faţă de momentul plecării lor din ţară, iar taxele sunt de cele mai multe ori mai mici în România decât în ţări precum Germania sau Franţa, scrie startupcafe.ro.

Iulian Popescu, fondator al Asociației Excelsior şi al companiei IT româneşti Soft Tehnica, conduce una dintre organizaţiile câştigătoare în programul Diaspora Start Up prin care vor fi acodate granturi de până la 40.000 de euro fiecare, românilor care se întorc din străinătate pentru a face mici afaceri în România. După câteva întâlniri cu românii din afară, pe care să încerce să îi convingă să facă antreprenoriat la noi în ţară, el spune că cei mai interesaţi de astfel de investiţii sunt românii care au un grad înalt de calificare, plecaţi la studii sau la muncă, în special în Europa, dar pe posturi foarte bine plătite.

„Mulţi compatrioţi de-ai noştri, chiar dacă sunt, sau nu sunt încă antreprenori, se tem de birocratie și de instabilitate. Deşi, în multe cazuri, temerile sunt mult exagerate, faţă de realitatea actuală din România. Noi încercăm să le explicăm că situaţia actuală este mult mai bună decât era atunci când ei au părăsit ţara, atât în ceea ce priveţte birocraţia, dar şi sistemul de taxe şi impozite, care sunt semnificativ mai mici, comparativ cu alte tări precum Germania sau Franţa” – spune Iulian Popescu.

Despre ţările din care vin românii interesaţi să investească în afaceri în România, Iulian Popescu spune:

„Surprinzător sau nu, dar românii cu înaltă calificare şi care au posturi foarte bine plătite, au manifestat cel mai viu interes pentru proiectul nostru şi sunt cele mai active persoane.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Chiar dacă pentru ei valoarea de 40.000 euro nu reprezintă o sumă foarte mare comparativ cu veniturile lor, cu toate acestea ei sunt cei mai pozitivi şi înteleg oportunităţile oferite de acest proiect şi manifestă dorinţa cea mai puternică de a se întoarce în ţară.

Probabil, la mijloc este şi un efect social şi psihologic al succesului, ei fiind persoane care au reuşit în afara ţării, sunt mult mai încrezatori în propriile forţe şi în oportunităţile oferite de ţara natală. Aşa se justifică de ce în proiectul nostru majoritatea persoanelor înscrise sunt din Marea Britanie, apoi Luxemburg şi alte ţări dezvoltate din Europa de Vest.

În schimb, românii din Italia şi în special cei cu o calificare scăzută sau medie, au manifestat o reticenţă surprinzătoare, s-au arătat sceptici legat de proiecte precum cel dezvoltat de noi şi păreau neîncrezători în legătură cu orice este legat de România.”

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.

Unul dintre aceste proiecte este Diaspora Întreprinzătoare, realizat de Iulian Popescu, prin care 40 de antreprenori își vor implementa ideea de afacere sau își vor extinde în țară afacerea deja existentă, prin intermediul unor finanțări de până la 40.000 euro.

Distribuie acest articol