De la badantă în Italia, la femeie de afaceri în România. A deschis un magazin după ce a văzut o reclamă TV

O româncă a lucrat ca îngrijitoare la Roma 17 ani, în încercarea de a-și construi o viață mai bună, apoi s-a întors în satul ei natal din județul Buzău, pentru a își deschide propriul magazin alimentar sub franciza „LaDoiPași”, o decizie inspirată de dorul de casă și de o reclamă văzută la televizor în timp ce se afla încă în Italia.

Povestea ei face parte din campania „Vis de Antreprenor”, lansată de METRO România, informează Economedia.

Lăcrămioara Avramescu a plecat în Italia la doar 24 de ani, fără să cunoască limba și cu speranța unei vieți mai bune:

„Am emigrat în Italia pentru a munci, deoarece în satul meu din Buzău nu erau locuri de muncă disponibile. În 2004-2005 nu erau foarte multe oportunități de angajare. Rata șomajului era foarte ridicată, mai ales la noi aici la țară îmi amintesc că erau doar câteva magazine alimentare.

Am plecat singură la 24 de ani și am ales Italia din întâmplare. Pe vremea aceea, toți apropiații mei emigraseră în Spania”, a povestit Lăcrămioara Avramescu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Munca grea și determinarea i-au modelat drumul, Lăcrămioara a îngrijit persoane în vârstă, apoi a urmat cursuri de specializare pentru a putea lucra în azile de bătrâni.

Tot în Italia l-a cunoscut și pe viitorul ei soț, un român care era în Peninsulă de 20 de ani. Împreună cu acesta a hotărât să se întoarcă în satul natal.

„Deși eram în străinătate, aveam acces și la posturi TV românești și așa am văzut publicitatea LaDoiPași. Ne-a venit ideea să amenajăm un spațiu pe care îl aveam în România și să îl transformăm într-un magazin alimentar. Cu acest gând ne-am întors acasă”, a precizat antreprenoarea.

Deschiderea magazinului LaDoiPași în decembrie 2021 a fost punctul culminant al visului ei antreprenorial, o decizie luată în plină pandemie COVID-19, când lucrurile nu mergeau bine pentru ei în Italia.

1200-20240331103311 (6)
Lăcrămioara Avrămescu împreună cu soțul său, în fața magazinului pe care l-au deschis împreună. Sursa foto: Econmedia.ro

Începutul nu a fost lipsit de provocări, de la birocrația din România, până la competiția locală și lipsa de experiență în domeniul comerțului.

„Nu munca în sine a fost grea, ci procesul de autorizare. Îți trebuie multă răbdare, nu am anticipat că va fi atât de dificil fiind obișnuiti cu Italia, unde puteam obține diverse aprobări doar cu buletinul. Aici în România ai nevoie de o mulțime de documente”, a explicat Lăcrămioara.

Cu toate acestea, sprijinul și sfaturile echipei METRO (furnizor și partener) au fost cruciale în pregătirea magazinului pentru deschidere.

„Am primit sfaturi de la METRO despre cum să așezăm produsele pe raft, despre prețuri. Ulterior, noi doar a trebuit să respectăm ceea ce ne-au învățat reprezentanții companiei. Primele două săptămâni au fost cu noi zi de zi”, a mai menționat antreprenoarea.

Munca grea și orele lungi de lucru sunt o constantă în viața lor, Lăcrămioara și soțul său fiind singurii care gestionează magazinul, deoarece nu reușesc să găsească personal.

Cu toate acestea, satisfacția vine din aprecierea clienților, care caută produse de calitate chiar și în contextul creșterii prețurilor.

„Noi nu avem un spațiu potrivit ca suprafață pentru a putea concura cu un magazin mare, dar de multe ori clienții vin și ne spun că avem prețuri similare, poate mai bune decât în supermarket. Pe o rază de 30 de km mai sunt doar două magazine mari, iar lumea caută să aibă totul lângă casă.

Așa că am început, de exemplu, să aducem carne proaspătă, suntem singurul furnizor din zonă și clienții apreciază acest lucru.

Până acum locuitorii erau obligați să meargă la marile magazine pentru a cumpăra astfel de produse. E clar că românul este afectat de inflație. Într-o parte caută ceva mai ieftin, dar dorește și calitate, nu doar ieftin și prost”, a relatat Lăcrămioara.

Antreprenoarea subliniază că, în ciuda concurenței și a provocărilor legate de birocrație și lipsa de personal, sentimentul de a fi acasă și de a investi într-un vis face toate eforturile să merite.

„Îmi este dor de Italia. Am trăit acolo 17 ani, dar chiar și așa simt că nu am fost niciodată plecată. Acasă e tot acasă. Casa ta e acolo unde ești bine.

Am făcut alegerea corectă de a emigra în acel moment când în țară nu se putea clădi un viitor. Lucrurile s-au schimbat, acum avem o afacere, pornită de la un vis, în care investim toată energia”.

Distribuie acest articol