De la coșmar la speranță. Povestea unei românce care a găsit în Italia forța unui nou început

În spatele aspectului pitoresc și istoric al orașului Foggia, se ascund dramele și luptele personale ale unor femei și tineri care, ajunși la capătul disperării, găsesc o rază de speranță și sprijin în „Alloggio Sociale”, o inițiativă a Fundației „Siniscalco Ceci-Emmaus”.

Claudia Cammeo, psiholog și operator al fundației, povestește despre unul dintre aceste cazuri dramatice. Simona (nume fictiv pentru a respecta identitatea victimei) este o tânără de numai 19 ani din România, care a denunțat violențele fizice și psihologice pe care i le-a provocat tatăl său, relatează publicația Foggia Città Aperta.

Întâlnirea cu echipa de la Alloggio Sociale a marcat începutul unei noi vieți pentru ea. În ochii Claudiei, tânăra româncă era „o fată frumoasă cu părul lung și pielea albă”, dar povestea sa era una înfricoșătoare.

Tânăra venise în Italia pentru a scăpa de un trecut terifiant, plin de abuzuri și neînțelegeri familiale. Viața ei în România fusese dificilă și tristă încă de la o vârstă fragedă, fiind abandonată de mamă la naștere și crescută de bunici.

Adevărul dureros a ieșit însă la iveală când a aflat că bărbatul care se pretindea a fi unchiul ei era de fapt tatăl său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu i-a permis să termine școala sau să iasă cu băieți de vârsta ei. Era gelos, o încuia în casă, apoi se întorcea beat și o amenința cu un cuțit”, a povestit Claudia Cammeo, psiholog al fundației.

Tânăra româncă a trăit în izolare și frică, împiedicată să meargă la școală sau să se bucure de o viață normală.

Nu a fost deloc ușor pentru ea să se integreze la „Alloggio Sociale” din Foggia, dar cu timpul și cu sprijinul psihologic al echipei, a început să capete încredere și să povestească prin ce a trecut. A fost primul pas către redescoperirea sinelui și către legături puternice cu ceilalți rezidenți.

Spre surpriza și dezamăgirea ei, în timp ce își căuta restul familiei s-a confruntat cu o nouă decepție. După ce a reușit să o găsească pe mama sa, în România, și a organizat un reuniune la Foggia, aceasta nu a mai venit la întâlnire.

A reușit apoi să ia legătura cu o verișoară din România, pe care o căuta de mult timp. Aceasta a fost o nouă șansă și un nou început pentru tânăra noastră conațională.

În prezent, Simona s-a întors în România și își trăiește viața din plin. „Am însoțit-o la gară și ne-am asigurat că ajunge cu bine în România”, a precizat Claudia Cammeo. Tânăra are un loc de muncă, și-a obținut permisul de conducere, și-a făcut noi prieteni și își trăiește viața într-un mod liniștit.

Povestea Simonei este doar unul dintre multele cazuri care arată că, având sprijinul și solidaritatea comunității, oamenii pot depăși traumele și dificultățile, găsindu-și o nouă speranță în viață.

Alloggio Sociale din Foggia rămâne un refugiu pentru cei aflați în dificultate, oferind sprijin emoțional și material, și demonstrând că angajamentul uman și compasiunea pot face diferența în viețile celor vulnerabili.