De la „Generația cu Cheia la Gât” spre „Generația cu Mâinile Curate”, singura speranță pentru un viitor mai bun

Trăim într-o eră a schimbării continue, vremuri în care n-apucăm să cunoaștem bine un trend, o filozofie, o tehnologie (în cazul României chiar și un guvern) că imediat apare ceva mai nou, mai performant și mai interesant. Și asta nu este neapărat ceva bun, dar nici nu poate fi definit ca fiind un rău.

Cele care definesc o anumită perioadă din istoria omenirii ca fiind bună sau rea sunt în schimb principiile morale, care din păcate sunt la fel de schimbătoare precum toate celelalte lucruri. De exemplu, dacă generația lui Freud, deci inclusiv el, nu avea nicio problemă cu consumul de cocaină, principiile morale ale societății de astăzi condamnă ferm consumul acestei substanțe și pe bună dreptate. Ori, dacă acum 100 de ani fetele care se căsătoreau la vârsta de 15 ani erau aplaudate chiar, astăzi sunt destul de criticate sau privite cel puțin cu milă dacă fac acest lucru. Ca să fiu mai succint, societatea în care trăim se află în continuă schimbare și depinde doar de noi ca această schimbare să fie bine.

Eu, personal, fac parte din generația celor cu cheia la gât, cum suntem alintați cei care ne-am născut în anii ’80, ’90. Oamenii din această generație au crescut într-o societate care se afla (și încă se mai află) în toiul tranziției de la un set de principii la altul. Unul mai bun se spera atunci. Din păcate, la 30 de ani de când această tranziție a început, ne lovim în continuare de realități care se prezintă tot mai sumbre pentru noi și pentru copiii noștri.

Din fericire, odată cu aceste adevăruri teribile ies la suprafață și oameni care luptă pentru a face în așa fel ca ele să nu se mai repete, demonstrând în același timp că au principii tot mai solide care promit să ducă la un viitor mult mai bun pentru noi și în special pentru copiii noștri. Un viitor în care să nu mai trăim cu frica de a ieși noaptea pe stradă singuri unde să fim jefuiți, violați, omorâți sau unul în care să nu fim nevoiți să dăm șpagă la medic ca să putem fi operați și să nu murim prin spitale. Nu mai vorbesc despre un viitor lipsit de oameni corupți în sistem, oameni pe care-i plătim din banii noștri și care au obligația legală și morală de a fi persoane oneste.

Desigur, pe de-o parte aceste persoane se lovesc și de pesimismul nostru, deci nu le este ușor să schimbe ceva, iar pe de altă parte, oricât ar lupta ele, momentan sunt prea puține pentru a aduce schimbarea mult dorită. De aceea, zic eu, avem nevoie ca din generația următoare să iasă în față tot mai mulți oameni pregătiți să spună „NU” corupției, incompetenței, demagogiei și ipocriziei. Un lucru pe care generația noastră și cele dinaintea noastră nu au știut, nu au avut curajul și nu au vrut să le facă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Îmi doresc ca „Generația Alexandra Măceșanu” să facă ceea ce noi am eșuat în mod îngrozitor să facem până astăzi, și anume, să împiedicăm „Generația Caracal” (din care face parte și așa-zisul unchi al Alexandrei) să distrugă viitorul copiilor noștri. 

Desigur, vor trece ani buni, poate zeci de ani până se va simți efectiv o schimbare. Rădăcinile „buruienilor” care au sufocat în ultimii 30 de ani țara noastră sunt multe și nu e ușor să le smulgi pe toate în scurt timp. Dar dacă investim în ea și acordăm suficientă atenție generației următoare, învățând-o care sunt principiile ce trebuie urmate pentru a smulge acele rădăcini, cu siguranță procesul va fi mult mai rapid, datorită simplului fapt că vor fi mai mulți oameni cu principii sănătoase care să le smulgă și să împiedice apariția altor „buruieni”.

Puțin, prea puțin, acest lucru îl face și generația noastră în prezent, dar nu este de ajuns. Avem mare nevoie de urmașii noștri să ne dea o mână de ajutor în această privință. Altfel, fără ei, ne vom învârti mult și bine într-un mare cerc vicios și de aceea trebuie să începem cât mai repede, atât prin puterea exemplului, cât și prin puterea educației, să formăm o „Generație cu Mâinile Curate”, o generație incoruptibilă și de neclintit din punct de vedere moral.

Nu în ultimul rând, aș mai adăuga un singur lucru, dacă tot suntem în perioada alegerilor. Instruirea copiilor și tinerilor de astăzi pentru a merge la vot și a se informa bine despre candidații pe care vrea să-i voteze, face parte din procesul de formare al acestei generații de necorupt și bazată pe principii curate. Haideți să nu facem greșeala pe care au făcut-o strămoșii noștri în trecut când au renunțat la un drept atât de esențial pentru existența noastră ca ființe umane: libertatea de a alege.

Distribuie acest articol