Declarația de venit 730 în Italia. Perioada și modalitățile de depunere în 2023

Declarația de venit 730 este un formular utilizat în Italia pentru a declara veniturile obținute de persoanele fizice rezidente, cu excepția celor care desfășoară activități independente.

Acest formular este destinat în special angajaților și pensionarilor (inclusiv personalului casnic: îngrijitoare, menajere, bone care au câștigat mai mult de 8.000 de euro pe an sau au avut două locuri de muncă pe durata anului sau un loc de muncă și șomaj).

Modelul 730 permite contribuabililor să beneficieze de deduceri fiscale, să solicite rambursări sau să plătească impozitele datorate prin intermediul sistemului de reținere la sursă.

În 2023, perioada de depunere a declarației 730 începe pe 2 mai și se termină pe 2 octombrie.

Iată o listă detaliată a persoanelor care trebuie să depună declarația de venit 730 în Italia:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Angajații:
a. Persoanele care au venituri din muncă dependentă (salarii, indemnizații, bonusuri, etc.).
b. Persoanele care au beneficiat de ajutor de șomaj sau de alte forme de sprijin financiar pentru înlocuirea veniturilor.

Pensionarii:
a. Persoanele care primesc pensii și indemnizații similare.
b. Persoanele care primesc pensii de invaliditate sau alte prestații de asigurări sociale.

Alți contribuabili care îndeplinesc anumite condiții:
a. Persoanele care au venituri din închiriere, în cazul în care acestea sunt incluse în modelul 730 precompletat.
b. Persoanele care primesc bani din contracte de colaborare coordonate și continuative („lavoro autonomo occasionale”), în cazul în care impozitul este reținut la sursă.
c. Persoanele care obțin venituri din investiții, precum dobânzi, dividende și plusvalori, în cazul în care impozitul a fost deja reținut la sursă și aceste venituri sunt incluse în modelul 730 precompletat.

Formularul 730 nu este destinat persoanelor care desfășoară activități independente (profesioniști, comercianți, etc.) sau care obțin venituri din agricultură. Acești contribuabili trebuie să depună o altă declarație de venit, cunoscută sub numele de modelul „Redditi Persone Fisiche” (declarația de venit pentru persoane fizice), sau modelul „Unico PF”.

Modelul 730 poate fi completat și depus direct de către contribuabil sau de un intermediar autorizat, cum ar fi un „consulente del lavoro” (expert în legislația muncii), de un birou CAF sau un „commercialista” (contabil). Declarația trebuie depusă în termenul stabilit de Agenzia delle Entrate, agenția fiscală italiană.

Agenzia delle Entrate pune la dispoziție, într-o zonă specifică a site-ului său, modelul 730 deja precompletat, la care se poate accesa folosind o identitate SPID (Sistemul Public de Identitate Digitală) sau CIE (cartea de identitate electronică) sau un Card național de servicii.

Declarația 730 precompletată 2023 va deveni mai bogată în informații și va necesita mai puține intervenții din partea contribuabililor care decid să depună declarația direct și fără a apela la un Centru de Asistență Fiscală (Caf).