Declarația fiscală (730) în Italia. Noutăți importante

Pe 6 iunie a avut loc, la Torino, o întâlnire organizată de Agenzia delle Entrate (Agenția Fiscului italian), în colaborare cu Consulatul General al României și alte consulate, cu scopul de a aduce clarificări cetățenilor străini cu privire la modalitatea de completare a declarației fiscale pe anul 2023. Au participat și experți contabili, consultanți fiscali din regiunea Piemonte. 

Potrivit organizatorilor, cetățenii străini sunt mai puțin familiarizați cu obligațiile fiscale din Peninsulă și cu modalitatea de a completa formularele legate de venituri. De aceea, autoritățile fiscale din Piemonte au pus la dispoziție informații utile cu privire la declarația fiscală anuală (Formularul 730), care este deja disponibilă online, într-o formă pre-completată. 

Au fost explicați pașii necesari pe care trebuie să-i facă contribuabilul pentru a completa corect formularul, s-a făcut o simulare de completare, apoi organizatorii au răspuns numeroaselor întrebări ale celor prezenți. 

Oficialii conducerii regionale a Fiscului italian au răspuns la numeroasele întrebări ale participanților pe diverse teme: cereri de lămuriri cu privire la declarația de venit pentru cei care au primit indemnizații sau rambursări de cheltuieli de la INPS (Institutul Naţional de Securitate Socială) taxe deductibile precum costurile de sănătate suportate în numele copiilor aflați în întreținere. 

S-a menționat că declarația pre-completată disponibilă online este un instrument care poate fi folosit de toți contribuabilii, care nu necesită cunoștințe informatice aprofundate sau fiscale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu această întâlnire, Agenția a ținut să reamintească că administrația publică e în slujba cetățenilor, față de care să nu se teamă dar care, dimpotrivă, este disponibilă zilnic prin diferitele canale de asistență.

Mihaela Dumitru, consultant fiscal la Torino, a participat la întâlnire și explică într-un video pentru Rotalianul care sunt principalele noutăți și ce se schimbă în modalitatea de a completa declarația de venit.

Iată și un rezumat al noutăților comunicate de autoritățile din Italia:

„Am participat la întâlnirea anuală de la Torino cu reprezentanții Fiscului Italian – Agenzia delle Entrate și veștile nu sunt foarte bune. S-a discutat în principal despre trei aspecte legate de declarația de venit. 

Iată cele trei aspecte, dacă românii din Italia trebuie să menționeze în declarația de venit (și cum anume) următoarele: casele proprietate personală din România, conturile în euro din România și pensiile din țară. Răspunsurile la toate aceste trei întrebări a fost unul afirmativ. 

Adică, în declarația de venit făcută în Italia, trebuie menționate și aceste trei aspecte. Noi, cei prezenți, am pus mai multe întrebări și am adus exemple, cerând lămuriri suplimentare legate de chestiuni care ni se par că încalcă principiul evitării dublei impozitări. 

Ni s-a precizat că la completarea declarației 730 se trec casele, conturile în euro și pensiile  din Romania. 

Pentru case, este considerată valoarea lor de cadastru, se calculează și se plătește diferența față de ce s-a plătit în România (IMU). Fiscul italian consideră că acele case pot fi închiriate și de aceea reprezintă venit perceput în străinătate.

La fel, se percepe o taxă pentru sume din conturi în euro. Am adus exemplul unei românce din Italia care are 15.000 de euro în cont în România. Peste sume de 5000 de euro, trebuie să plătească în Italia 34.20 euro minus impozitul plătit în România.

Tot venit care trebuie declarat fiscului italian este considerată pensia încasată în România. 

Vom cere mai multe lămuriri în scris, pentru că aceste noutăți ni se par o dublă impozitare și am rămas foarte surprinși de explicațiile experților de la Agenția Fiscului din Torino”. 

Distribuie acest articol