Ragusa – delegația de la București a avut discuții la fața locului cu muncitorii români care lucrează în agricultură

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe, se află în această perioadă într-o misiune, în Ragusa (Italia), de evaluare a situației românilor aflați la muncă în zonă.

Delegația de la București s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme și sere, având discuții la fața locului cu muncitorii români, ieri, 16 martie.

Autoritățile au semnalat numărul mare de muncitori români aflați în condiții ilegale, de izolare, fără posibilități de comunicare, mulți dintre aceștia aflându-se în condiții dificile de lucru și de locuit, fiind expuși la diferite forme de exploatare și abuz.

Conform administrației din regiunea Sicilia, deși românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceștia se află într-o situație de vulnerabilitate semnificativă.

Autoritățile române și italiene au convenit, în cea de a doua zi a vizitei în Italia a delegației guvernamentale conduse de ministrul Andreea Păstîrnac, asupra unui plan concret de măsuri care include înființarea imediată a unui centru de sprijin și asistență pentru persoanele susceptibile traficului și pentru victimele acestuia, dar și operaționalizarea unui număr de unități mobile care să ofere asistență în teren și servicii de consiliere, informează Agerpres.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În cea de-a doua zi a deplasării au avut loc întrevederi cu prefectul din Ragusa, doamna Maria Cornela Librizzi, și cu reprezentanți ai autorităților locale din Ragusa, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinieri, autorităților de sănătate publică, lideri ai sindicatelor și mediului asociativ românesc și italian, activ în domeniul sprijinirii românilor aflați în situații de dificultate. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu primarul orașului Ragusa, domnul Federico Piccitto, și cu membrii consiliului local”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni transmis, astăzi sursei citate.

„În ceea ce privește inițiativele și proiectele menite să vină în sprijinul cetățenilor români, atât partea italiană, cât și partea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri care să cuprindă, într-un registru de timp imediat, înființarea unui centru de sprijin și asistență pentru persoanele susceptibile traficului, cât și pentru victimele acestuia, precum și operaționalizarea unui număr de unități mobile capabile să ofere asistență în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum și asistență medicală”, se precizează în comunicat.

Citește și:

Distribuie acest articol