Deputat de diaspora, fost condamnat penal. Doru Coliu a făcut închisoare pentru înșelăciune între 1999 și 2003

Dorin-Petrișor Coliu, deputat de diaspora care și-a câștigat mandatul prin vot la alegerile parlamentare din 2016, se pare că a uitat să menționeze în campania sa electorală dinaintea alegerilor că a fost condamnat penal în trecut pentru complicitate la înșelăciune.

Informația este prezentată de publicația Gazeta Românească în care se prezintă și un raport din anul 2002 al Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite, raport în care se vorbește despre încălcarea drepturilor omului în penitenciarele din România.

Printre altele, în raport este menționat în calitate de victimă ale acestor abuzuri din închisorile românești și deputatul PMP, Doru Coliu, precizându-se că între octombrie și noiembrie 1999 acesta, când acesta se alfa închis în penitenciarul din Galați, a fost bătut, rănile subite provocându-i în final o criză renală și fiind dus apoi la spital, unde a fost tratat.

Din păcate, Doru Coliu a ascuns această condamnare în timpul campaniei electorale din 2016 și de-a lungul carierei sale politice, chiar și în fața colegilor și șefilor de partid, se pare, după cum confirmă chiar el însuși într-o scrisoare deschisă pe care a publicat-o ieri pe profilul său Facebook, în urma publicării informației despre condamnarea sa în ziarul menționat mai sus.

„Recunosc rușinat și ruinat emoțional că o greșeală din trecutul meu mă caută astăzi prin presă, precum o nălucă. Recunosc că, în urmă cu douăzeci de ani, din prea multă credulitate și naivitate, am fost antrenat într-o situație regretabilă și am suferit o condamnare penală pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune. Mi-am ispășit pedeapsa prin detenție, unde din cauza tratamentelor inumane și „corecțiilor” fizice de care am avut parte, am fost foarte aproape de obștescul sfârșit. Rememorând, încropesc cu sentimentele de groază de atunci aceste rânduri…”, spune Coliu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Apoi, deputatul PMP își cere iertare persoanelor pe care le-a dezamăgit, dar în special conducătorilor partidului, Traian Băsescu și Eugen Tomac, și mai puțin celor care l-au votat pentru Camera Deputaților în 2016:

„Vă cer iertare tuturor celor pe care v-am dezamăgit, ascunzându-vă singura greșeală din trecutul meu și îndeosebi domnului Președinte Traian Băsescu, domnului Președinte Eugen Tomac și colegilor mei din diaspora. Îmi pare rău pentru situația în care pun astăzi Partidul Mișcarea Populară, pe toți colegii mei, care oricum reprezintă o țintă prioritară pentru actualii guvernanți.”

În final, Doru Coliu își anunță demisia din toate funcțiile pe care acesta le deținea în cadrul Partidului Mișcarea Populară, dar din funcția pe care și-a câștigat-o în mod înșelător și fără a spune nimic despre faptul că avem de-a face cu un fost condamnat penal, se pare că nu are intenția să demisioneze pentru moment.

„Vă aduc la cunoștință, pe această cale, că demisionez din toate funcțiile deținute în Partidul Mișcarea Populară. Înaintea judecății divine, de care vom avea cu toții parte, probabil într-o altă lume, mă las în seama înțelegerii și, poate, a îngăduinței voastre. Sunt doar un om care a greșit într-o etapă critică a vieții sale iar acum m-a ajuns trecutul din urmă și mă aflu din nou la momentul adevărului. Mă căiesc!”, a adăugat deputatul la finalul scrisorii.