Caz incredibil în Italia. Despăgubire de 450.000 de euro pentru familia unui român mort la spital în urma unui accident de muncă

Un medic italian a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru omor din culpă și împreună cu două unități sanitare va trebui să plătească aproape jumătate de milion de euro familiei unui român care a decedat la spital, în urma unui accident de muncă. Judecătorii au decis, după un proces lung, care a durat șase ani de zile, că medicii nu i-au acordat atenția și îngrijirile necesare pentru a-i salva viața, ci au tratat cazul în mod superficial, aplicându-i un tratament neadecvat, informează Il Messaggero.

Faptele datează din august 2016, când bărbatul român avea 58 de ani și lucra la negru într-o fabrică din Patrica, provincia Frosinone, din Lazio. Conaționalul nostru era rezident de mulți ani la Veroli, unde locuia cu soția și fiul său.

În timp ce se afla la locul de muncă, bărbatul a căzut într-un rezervor care conținea carcase de animale moarte și a suferit mai multe răni. A fost chemată salvarea, iar angajatorul, pentru a nu fi tras la răspundere că nu-i făcuse contract de muncă, a declarat că muncitorul român a căzut de pe bicicletă. Totuși, mirosul puternic de animale moarte care se impregnase în pielea și hainele acestuia, ar fi trebuit să dea de gândit personalului sanitar că ceva nu se potrivește în povestea angajatorului italian.

Transportat la Spitalul Spaziani din Frosinone, a fost operat pentru o fractură la picior și supus terapiei antibacteriene. Dar situația clinică a pacientului a început imediat să se înrăutățească. Conaționalul nostru, căzând printre cadavrele animalelor, a fost infectat cu o bacterie periculoasă care se dezvoltă în intestinele animalelor moarte.

Starea lui s-a înrăutățit considerabil și s-a decis să fie transferat la spitalul Policlinico Umberto I din Roma. Din nefericire, nici la spitalul din capitală nu și-a mai revenit, bărbatul a murit la zece zile după ce a fost internat la Umberto I.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Membrii familiei, care au suspectat un caz de malpraxis au depus o plângere și astfel a fost demarată o anchetă. În urma investigațiilor s-a făcut lumină în acest caz. A fost descoperit faptul că muncitorul român nu a căzut de pe nicio bicicletă, ci într-un rezervor cu animale moarte. Angajatorul a fost trimis în judecată pentru omor din culpă.

În ce privește decesul la spital al bărbatului, în urma procesului penal care a avut loc, judecătorii au decis că pacientului i s-a aplicat tratament inadecvat, ceea ce a dus la moartea sa. Medicul de la spitalul Spaziani, unde a fost internat inițial pacientul, unitatea sanitară locală (ASL) din Frosinone și Spitalul Policlinico Umberto I din Roma au fost condamnați la o despăgubire de 458.000 de euro, în favoarea soției și fiului bărbatului român.

În urma investigațiilor și a consultării specialiștilor în domeniu, s-a decis că o curățare temeinică a rănilor și amputarea piciorului când situația s-a înrăutățit dramatic ar fi evitat, într-un procent destul de mare, moartea muncitorului român.