Deținut italian într-o pușcărie din România: „Un lagăr de concentrare, 30 într-o celulă și ziua ne duc la muncă”

Un tânăr italian în vârstă de 26 de ani, originar din Napoli, este închis de un an de zile la pușcăria „Poarta Albă”, unde execută o condamnare pentru furt calificat. Părinții acestuia sunt extrem de îngrijorați, fiul lor se plânge continuu de condițiile extrem de dure din închisoarea românească: „A slăbit mai mult de 10 kilograme după ce a stat într-o celulă împreună cu alți 30 de deținuți. După un an de executare a pedepsei s-ar putea întoarce în Italia, dar Curtea Judecătorească din Constanța i-a negat în prezent libertatea condiționată.”

La sfârșitul lunii aprilie 2018, tânărul italian cu inițialele P.D.V. se afla la Constanța unde participa la Festivalul SunWaves. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare după ce în camera sa de hotel s-a găsit un lanț de aur de 18 carate pe care bărbatul l-ar fi smuls într-un club din Mamaia de la gâtul unui român originar din Galați.

La un an de când se află la închisoarea Poarta Albă avocații tânărului au făcut recurs pentru ca restul pedepsei să și-l poată executa în Italia. Dar speranțele să se întâmple acest lucru sunt minime.

Părinții săi sunt îngrijorați și le este teamă că fiul lor s-ar putea sinucide din cauza condițiilor inumane la care este supus în închisoarea din România: „Prima lună a fost ca într-un film de groază”, le-a mărturisit tânărul italian, „am stat închis în aceeași celulă cu alți 30 de deținuți.”

Presa italiană a scris despre acest caz și afirmă că la Poarta Albă există „un adevărat lagăr de concentrare”: „Deținuții mănâncă toți din aceeași farfurie, își fac nevoile în celulă și li se servește în fiecare zi mâncare pe bază de würstel. Dorm pe paturi care put, iar printre cearșafuri și pe podele mișună insecte și gândaci fel de fel.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre deținutul italian se mai specifică: „Nici în afara pușcăriei nu o duce mai bine, pentru că ziua este luat și dus cu forța la muncă. Un adevărat lagăr de concentrare!”

„Doisprezece luni de iad, până când povestea pare să se îndrepte către un epilog fericit”, sunt de părere jurnaliștii italieni de la teleclubitalia.it. După un an de închisoare există posibilitatea obținerii unei liberări condiționate. Judecătorul, totuși, a contestat-o, italianul P.D.V. va trebui să execute și cel de-al doilea an de condamnare în România.

Avocații apărării au făcut recurs și în câteva zile tânărul va ști dacă va trebui să supraviețuiască coșmarului din închisoarea „Poarta Albă” timp de alte 12 luni. Familia se teme că într-un moment de disperare tânărul italian își poate lua viața.