Dezbatere publică pe tema legii grațierii și amnistiei la Ministerul Justiției. Opinii pro și contra în rândul participanților.

Astăzi, 30 ianuarie, 2017, în jurul orei 10:30, la Ministerul Justiției s-a dat startul dezbaterii publice în privința Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la modificarea legii grațierii și amnistiei din Codul Penal românesc. La dezbatere au participat, printre alții, ministrul justiției Florin Iordache, secretarul de stat Constantin Sima și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe dar și reprezentanții a diferite organizații non-guvernamentale.

„Vom sta astăzi aici să ascultăm toate părerile, toate opiniile. Suntem deschiși, astfel încât actele normative care vor pleca de la Ministerul Justiției să corespundă observațiilor și consultării publice”, a declarat ministrul Justiției la începutul dezbaterii.

„Discutăm despre un proiect al legii grațierii. (…) Vreau să vă spun de la început că nu vor beneficia (de grațiere — n.r.) nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști și condiția principală pe care noi am pus-o este aceea de recuperare a prejudiciului. Cel de-al doilea act normativ este cel care vine să pună în concordanță deciziile Curții asupra Codului penal”, a mai adăugat ministrul justiției, Florin Iordache.

În timpul dezbaterii, proiectele de ordonanță privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală care au fost supuse la discuții au declanșat opinii pro și contra în rândul participanților, transmite Agerpres.

“În niciun caz nu s-a justificat în mod real necesitatea adoptării acestor aceste normative în regim de urgență și, dacă se va reveni la calea legală, procedura este că ele trebuie puse în transparență decizională pentru minim 30 de zile. Având în vedere că vorbim de legislație care afectează sistemul penal, cele 30 de zile din punctul meu de vedere sunt un standard minimal, ar fi necesare mai multe luni de zile. De-abia apoi să fie adoptate respectivele acte normative în Guvern și transmise Parlamentului (…) APADOR-CH susține retragerea proiectelor sub forma ordonanțelor de urgență și discutarea lor în procedură normală”, a declarat Maria-Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH (Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki)

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De cealaltă parte, Cezara Grama de la Expert Forum a acuzat ministerul spunând că cele două proiecte conțin texte insuficient pregătite și au creat discuții confuze în spațiul public cu privire la acestea. “Aveți o reacție socială destul de puternică (…) Considerăm și noi (…) că trebuie retrasă procedura de urgență (…), trebuie puse în procedură legislativă normală, care să poată să ofere posibilitatea unei dezbateri complete, tehnice, pe chestii foarte sensibile”, a adăugat Cezara Grama.

Mihai Polițeanu de la Inițiativa România i-a cerut ministrului Justiției, Florin Iordache, în mod categoric, să retragă imediat cele două proiecte care vizează această lege și să își dea demisia.

“Sunteți compromis ca ministru al Justiției. Textele ordonanțelor și notelor de fundamentare au fost scrise conspirativ, iar cel puțin textul notei de fundamentare privind grațierea este plin de falsuri. (…) Această întâlnire este o farsă”, a acuzat reprezentantul Inițiativa România.

La dezbaterea publică s-au prezentat, însă, și persoane care sunt de acord cu aceste modificări, cum ar fi Corneliu Bălan, președintele Asociației Victimelor Abuzurilor Statului de Drept din România, care a declarat: “În principiu, noi suntem de acord cu cele două proiecte, dar (…) să fie discutate în Parlament pentru a putea să-și spună părerea și opoziția în mod corespunzător și atunci dispare această mișcare a străzii care este necorespunzătoare”.

Și Adrian Macarie, membru UNPR, s-a declarat de acord cu aceste două proiecte din Ordonanța de Urgență, scrie Agerpres: “Domnule ministru, să vă dea Dumnezeu puterea să le duceți până la capăt (…) În România, ce avem ca supremă valoare, omul sau nu?”, a spus acesta precizând că “orice grațiere individuală se dă de către judecător”.

În latul opus, Ene Viorel, reprezentantul Asociației Victimelor Mineriadelor, a ridicat o problemă foarte importantă, cea a victimelor: “Cei care suntem victime, cărora nu ni s-a făcut dreptate timp de 27 de ani și care în momentul de față, după foarte mulți ani, vedem că Iliescu și alții sunt puși sub acuzare. Deci dumneavoastră ce propuneți ca reprezentant al PSD-ului? Ca domnul Iliescu să beneficieze de toate aceste lucruri”.

Conform Agerpres, la prima parte a dezbaterii a participat și Gigi Becali, care a declarat următoarele: „Grațierea trebuie dată, că știu ce e acolo și de aceea sunt aici. Dar nu se poate așa, ce au făcut ei. Normal că oamenii au ieșit în stradă și le dau dreptate. (…) Dacă tu faci un proiect de grațiere numai pentru abuzul în serviciu, atât ai, abuzul în serviciu și accidente rutiere. Dacă tu propui schimbarea codurilor, deci abuzul în serviciu era de la 5 ani la 15 ani. S-a schimbat de la 2 la 7 ani și acum o treci la trei ani de parcă ar fi mărturie mincinoasă… normal că oamenii ies. (…) 20.000 — 30.000 să fie sănătoși, țara nu se conduce cu 20 sau 30.000 de oameni, dar au ieșit iar 50.000, au ieșit o sută de mii, (…) dacă semnează petiție și tot trebuie să ții cont“.

Distribuie acest articol