Dia-Pozitiv, proiect socio-cultural despre problematica familiei destabilizate în urma migrației forței de muncă

Destabilizarea familiilor românești în urma migrației forței de muncă și cât de afectați sunt copiii care au părinții plecați în afara țării este subiectul unui teatru documentar realizat de asociația VAR din București în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București, Ambasada României în Regatul Spaniei (Madrid), Școala 153 din București, Associazione Romeni & Moldavi InVeneto, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Școala Gimnazială 141 Ion I.C. Brătianu București și asociația APS MAYA ETS din Italia.

Un grup format din copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani al căror mediu familial și social este vulnerabilizat de lipsa unuia dintre părinți, a fost încurajat să-și valorifice propriile mecanisme de adaptare la noua realitate familială și să își descopere propriul mod de exprimare și dezvoltare personală. Profilul specific al grupului țintă se va regăsi în produsul final al proiectului Dia-Pozitiv: o instalație teatrală virtuală având la bază documentarea din timpul atelierelor și materialele concepute de participanți, prin care spectatorii virtuali ai proiectului să se conecteze cu o nouă dimensiune a mediului familial.

Proiectul va fi disponibil gratuit pe platforma dia-pozitiv.com începând cu 7 noiembrie 2020, ora 19.00.

Echipa proiectului își dorește ca prin această propunere să facă vizibile și auzite vulnerabilitățile și dilemele acestor copii ai Diasporei. Prin intermediul acestei platforme virtuale, povestea fiecărui copil va fi o experiență individuală și directă cu fiecare vizitator în parte – un părinte sau o persoană aflată într-un context similar, această interacțiune luând dimensiuni terapeutice, confesionale.

Miza fundamentală a fiecărui vizitator în interiorul acestei platforme, acestui spațiu interactiv este una de conștientizare și experimentare pe calea unor recreări de situații într-un mod similar celui teatral.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cazul particular al conceptului online interactiv al proiectului DIA-POZITIV contribuie la împlinirea misiunii sociale asumată de la început – aceea de a fi mesageri și creatori ai unei punți de comunicare între copiii din țară și părinții plecați peste granițe.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Pagina evenimentului Facebook: https://www.facebook.com/events/351997679199903

Asociația VAR, este o organizație nonguvernamentală, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, fondată în luna martie 2019. Este un mecanism prin intermediul căruia ne propunem să reacționăm la problemele și nevoile comunității, prin crearea și promovarea de proiecte educaționale, sociale și culturale de artă performativă, film, muzică, dans și teatru.

VAR încurajează și invită publicul la dialog și acordă o importanță majoră socializării prin cultură. Funcția educativă și funcția de redare a realității în defavoarea divertismentului prin teatru, reprezintă două puncte focale ale proiectelor pe care le propune.

Distribuie acest articol