Diaspora nu-l vrea pe Liviu Brăiloiu ca ministru al românilor de pretutindeni

Zeci de grupuri civice din diaspora şi ţară îi solicită primului ministru Viorica Dăncilă să nu-l propună pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, considerându-l incompatibil cu funcţiile publice, relatează Digi24.

„Organizaţiile non-guvernamentale şi comunităţile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcţiile publice pentru o funcţie de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spaţiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informaţiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională şi educaţia domnului Brăiloiu, precum şi lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis, joi seară, un număr de 30 de organizaţii civice din ţară şi din străinătate.

„Nu este calificat să reprezinte românii”, susțin semnatarii documentului 

„Românii de pretutindeni, atât din ţară, cât şi din afara ei, sunt caracterizaţi prin cinste şi profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneţi un candidat corespunzător cetăţenilor acestei ţări şi demnităţii funcţiei de ministru”, au mai transmis semnatarii.

Au semnat documentul, din Diaspora, Canada Save Roşia, Diaspora Franţa solidară cu România, Diaspora Milano, Grupul Civic Madrid, Mişcarea civică Diaspora Belgia, Protestatari Pro-Democraţie Londra, Rezist Berlin, Rezist Dublin, Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, Rezist WMW, Rezist Zürich, Rezistăm şi la Paris, Rezistenţa din Diaspora, Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Din ţară, scrisoarea a fost semnată de #activAG Piteşti, #Rezist Galaţi, #REZISTENŢA, Acţiunea Civică Galaţi, Aradul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Corupţia Ucide, Cuza Avea Dreptate – Iaşi, Procivic Baia Mare, Reset, Rezistenţa Constanţa, Umbrela Anticorupţie Cluj şi VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Senatorul PSD Liviu Tit Brăiloiu, propus miercuri ministru pentru relația cu românii de pretutindeni, este mai degrabă cunoscut opiniei publice pentru ieșirile împotriva ziariștilor, pe care i-a numit „ciobani”, dar și pentru acuzațiile de cuvinte și gesturi obscene adresate colegilor parlamentari din USR.

În noiembrie 2017, Tit Liviu Brăiloiu i-a calificat drept „ciobani” pe ziariștii care doreau sa ia declaratii de la ministrul Apărării de atunci, Mihai Fifor.

Ulterior, jurnaliștii l-au abordat pe senator pe holurile Parlamentului, întrebându-l de ce îi consideră pe reprezentanții presei ciobani. „Nu știu, nu știu. Nu-mi aduc aminte”, a răspuns Brăiloiu. După ce jurnaliștii i-au precizat că spusele sale au fost auzite și de ministrul Fifor și există dovada, senatorul PSD a încercat o explicație: „Când călcați un om pe picioare și-l îmbrânciți, vă cereți scuze. (…) Orice meserie este onorabilă”, a spus Brăiloiu, adăugând că el a fost jignit destul “până acum” de presă.

Nu este singurul incident de acest gen în care a fost implicat Liviu Tit Brăiloiu.

În decembrie 2017, senatorul PSD a fost acuzat că i-a spus Florinei Presadă, de la USR: „Prințeso, Sugi P…a!”.

Brăiloiu era cotat cu o avere de 11 milioane de euro în 2011, potrivit Hotnews.

@rotalianul