„Diasporeni, statul român vă minte, rămâneți acolo unde sunteți!” Un român regretă că s-a întors în țară după 10 ani petrecuți în străinătate

Peste jumătate din românii din Diaspora ar vrea să se întoarcă în ţară şi ar vrea să şi investească în România, în special în turism şi agricultură, însă motivele care îi împiedică sunt corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă, arăta un studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research.

Între timp, un intens program de susținere a întoarcerii românilor din Diaspora este în curs de desfășurare. Diasporenii sunt invitați să vină cu proiecte și li se promit bani nerambursabili pentru a-i investi în ţara lor. Dar, pentru a se întoarce, românii au nevoie de încredere şi de oportunităţi, au nevoie de exemple de succes în care să se regăsească. Doar că din țară uneori ajung la ei mesaje ca cel al lui Andrei Beldean care, după 10 ani petrecuți în străinătate, a hotărât să dea dreptate statului român și să se întoarcă. Și nu-i este tocmai ușor!

După 10 ani în Germania, Andrei Beldean s-a întors la Alba-Iulia și a reușit să deschidă o spălătorie auto.

Totul părea să meargă bine inițial, dar elanul i-a fost rapid tăiat la nici o lună de la deschidere. Dezamăgit și plin de furie împotriva sistemului administrativ românesc, Andrei se gândește să vândă tot ce are în România și să investească undeva, peste hotare:

„Abia am o lună de când am deschis și deja am avut control de la ANAF care m-au și amendat din prima, m-au descurajat total să mai angajez persoane și m-au pus pe gânduri să închid firma. Statul român spune că sprijină tinerii și pe toți care vin din străinătate să investească în țară. Sprijinul e ANAF-ul pe tine după prima lună și nu oricum. Nu avertismente, direct amenzi. S-au legat de niște chitanțiere de care nici contabilul nu știa că nu avem voie să le folosim”, povestește Andrei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Andrei Beldean la lucru în cadrul spălătoriei auto din Alba-Iulia. Foto: arhiva personală

Planurile tânărului nu se opreau aici, acesta intenționând să se extindă sau chiar să mai deschidă altă afacere: „Intenționam să mai deschid și o cafenea, dar mă descurajează statul român care nu ne ajută să mergem pe calea cea dreaptă și ne amendează aspru. Mă gândesc să vând tot ce am în România și să merg să investesc în Germania unde mi se oferă toate condițiile pentru a munci, a trăi și a mă bucura de viață”, mai spune tânărul dezamăgit.

„Români din diaspora nu vă întoarceți acasă, în România! Nu merită să vă investiți banii aici. Țările europene sunt mult mai bune pentru a investi și a deschide o afacere.”

„Aici nu veți găsi ajutor, tot ce se spune despre ajutoarele care vi le dă statul pentru a vă întoarce sunt minciuni. M-am întors în țară după 10 ani de muncă în strănătate, să deschid o afacere proprie. După 3 luni de la întorcere și doar o lună de când am deschis pot să spun că deja regret pasul făcut. Nu veniți în România! Aici ți se acordă atenție numai dacă ești dispus să le deschizi ușa cu plicul! Fără să dați șpagă este foarte greu de supravițuit! Eu nu am vrut să dau nimic la nimeni și nu voi da niciodată șpagă la nimeni, indiferent cine ar fi! Nu mai investesc 1 euro în România, nu se merită, mă folosesc doar de banii care îi produc zilnic iar la încă 2,3 amenzi, închid firma.” ne spune Andrei Beldean.

„M-am întors să muncesc, nu să fur, nu să trăiesc din ajutor social, dar ca să muncești cinstit în România trebuie să plătești bani grei pentru șpăgi sau să ai relații.

În străinătate câștigam cinstit o pâine și aveam siguranța zilei de mâine, în România nu te ajută nimeni, nici măcar atunci când îți ceri dreptul tău.

Mesajul meu pentru românii din Diaspora care încă se mai gândesc să se întoarcă acasă și să investească, este să nu o facă. Aici plătești doar taxe și impozite, investești tot și ești furat și mințit de statul român. Rămâneți acolo unde sunteți, că vă e mai bine!”, este mesajul lui Andrei Beldean pentru românii din diaspora care vor să se întoarcă în țară.