Din bucătăria Italiei: Rețeta de „rosette al forno” oferită de românca Dorina Burlacu

Dorina Burlacu, chef bucătar în Italia, profesor cu un Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna, a acceptat propunerea noastră de a ne împărtăși idei și rețete ușor de preparat, din bucătăria tradițională italiană.

Pentru început, Dorina ne prezintă rețeta de „rosette al forno” (rozete la cuptor). Rozetele, sau „roselline” (mici trandafiri) sunt un prim fel tradițional specific zonei Modena, din Emilia Romagna.

Iată care sunt ingredientele necesare pentru prepararea a două porții de rozete la cuptor:

  • 100 de gr. de pastă cu ou prefiartă;
  • 100 de gr. brânză tip Emmentaler tăiată cubulețe;
  • 100 de gr. de jambon feliat (prosciutto cotto);
  • 20 de gr. de brânză tip parmezan (parmigiano reggiano);
  • 200 de gr. de sos alb tip besciamella.

Într-un vas termorezistent (tip pyrex) se așterne un strat de besciamella. Separat, pe o foaie de pastă, se așterne un alt strat fin de besciamella, se adaugă jambon acoperindu-se toată suprafața, peste jambon se pune brânza emmentaler după care se rulează totul. Se prepară astfel două rulouri care, apoi, vin tăiate tip rozete de 3 cm. Se așează în vasul de pyrex, în poziție verticală, după care se toarnă sos besciamella peste întreaga suprafeță. Se presoară parmezan (parmiggano), așa cum se poate vedea în video de mai jos.

Se coace la 170 de grade, în cuptorul încălzit în prealabil, pentru un timp de circa 20 de minute. Rozetele se servesc calde, dar și încălzite sau produsul se poate congela.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI