Din ce judeţe ale țării au emigrat cei mai mulţi români în ultimii 5 ani

După Siria, România este a doua ţară din lume în topul celor care au pierdut din cauza migraţiei cei mai mulţi locuitori. Potrivit ONU, în ultimii 10 ani 3 milioane de români s-au stabilit peste hotare dar cifrele reale sunt cu mult mai mari. Dacă înainte preferau Italia şi Spania – în ultima vreme, cei care au plecat au ales țări ca Anglia, Austria şi Belgia.

Din ce județe au plecat românii

Unu din patru emigranţi români a plecat din Bucureşti, Prahova, Iaşi, Constanţa şi Cluj în ultimii ani. Peste 82.000 de locuitori din Bucureşti au plecat în ultimii 5 ani în străinătate, capitala fiind zona care a pierdut cei mai mulţi locuitori prin emigraţie în pe­rioa­da 2012-2016, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

În total, municipiul Bucureşti şi alte patru judeţe – Prahova, Iaşi, Constanţa şi Cluj – au rămas fără 215.000 de locuitori în intervalul analizat (acestea fiind cele mai recente date disponibile la nivel regional), cifra reprezentând 24% din totalul celor peste 907.000 de locuitori care au emigrat din România în perioada 2012-2016.

„Tendinţa de a pleca în străinătate este în creştere, cred că în ultimii ani numărul de emigranţi s-a triplat faţă de cât raportează statisticile. Îi sunăm, din baza de date, pe candidaţii care ne-au trimis CV-urile anterior ca să le oferim locuri de muncă şi majoritatea ne spun că sunt plecaţi”, a explicat Cristina Săvuică, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Lugera.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Efectele emigrării din România, scăderea ți îmbătrânirea populației

Dacă statul continuă să asiste nepăsător la valul de plecări din ţară, cele mai mari probleme vor fi în sud, arată estimările Institutului Naţional de Statistică. Populaţia din Teleorman se va reduce cu mai mult de 60 de procente, iar localnicii din Olt, Brăila şi Gorj vor rămâne jumătate din câţi sunt acum.

Pe lângă reducerea populaţiei, studiul de la Institutul Național de Stastică arată altă problemă gravă: până în 2060 România va avea de două ori mai mulţi oameni trecuţi de 65 de ani decât sunt acum.

Distribuie acest articol