Directorul unui hotel din România: „Aducem cameriste din Venezuela. Este o catastrofă, nici pe 2.000 de lei salariu în mână nu mai găsim personal”

Grand Hotel Italia este un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, parte a lanţului italian Select Hotels Group, a iniţiat procedura pentru aducerea a 8 cameriste din Venezuela pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă pe această categorie de angajaţi.

„Este o catastrofă. Nici pe 2.000 de lei salariu în mână nu mai găsim cameriste la noi, de salariul minim nici nu se pune problema. Am apelat la o companie de recrutare şi dacă se vor acomoda bine cele 8 cameriste din Venezuela ne gândim să aducem oameni şi ca bell boy şi barmani”, a declarat administratorul hotelului sus menționat.

Piaţa muncii din România se confruntă cu cea mai acută criză de personal din ultimele două de­cenii

În contextul recunoscutei crize de forță de muncă din România, în data de 5 noiembrie a anului trecut a fost promulgată prin decret Legea nr. 247/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Publicată în Monitorul Oficial în data de 7 noiembrie 2018, aceasta a intrat în vigoare începând cu 10 noiembrie 2018.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De ce este importantă și ce impact va avea?

Legea are ca obiect principal de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.194/2002 și a Ordonanței Guvernului nr. 25/2014, în sensul asigurării transpunerii Directivei (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a cetățenilor țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și munca au pair.

Cele mai importante amendamente sunt:

– Salariul de referință se modifică de la variantele anterioare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;

– Pentru încadrarea și prelungirea dreptului de muncă pentru lucrătorii înalt calificați va fi nevoie doar de 2 salarii medii brute în loc de 4 așa cum prevedea legislația anterior;

– Se simplifică procedura de obținere a avizului de muncă pentru lucrătorii permanenți prin eliminarea procedurii de obținere a atestatului de recunoaștere a studiilor de la Ministerul Educației Naționale;

– Se reglementează intrarea și șederea pentru desfășurarea de activități de cercetare științifică;

– Se reglementează noțiunea de lucrător au pair;

- Continuarea după publicitate -

– Se înjumătățesc taxele de obținere a avizelor de muncă de la 200 EUR la 100 EUR, respectiv de la 50 EUR la 25 EUR.

În România, criza forței de muncă s-a accentuat foarte mult în ultimii ani iar conform unor estimări, la nivelul anului 2017, aproximativ 70 000 mii de români au plecat din țară pentru a munci într-un alt stat UE. În consecință, din ce în ce mai multe companii românești sau străine, mai ales din domeniul producției și HoReCa, au ajuns să refuze comenzi sau chiar să-și închidă porțile deoarece nu găsesc suficienți angajați.

Sunt anumite zone economice (de exemplu Timișoara, Cluj, București) care suferă cel mai mult din cauza acestui deficit de forță de muncă, companiile din aceste părți ale țării căutând să pună în aplicare fel de fel de soluții care să le rezolve problemele. Astfel, multe companii au ajuns să apeleze tot mai des la forță de muncă din afara Uniunii Europene pentru a-și acoperi posturile vacante.

Promulgarea legii nr. 247/2018 va avea un impact pozitiv pentru mediul privat, reducând pragurile de încadrare și simplificând angajarea străinilor în România, afirmă financialintelligence.ro.  În același timp, modificările vor spori aportul de cetățeni ai statelor terțe, atât în domeniul privat deficitar (HoReCa, IT-ul, industria automotive, construcțiile, retailul și centrele de servicii), cât și în zona de specialiști și cercetători pentru dezvoltare.

@rotalianul