Doi părinți români și-au văzut copilul ucis în Italia. S-au luptat 12 ani cu statul italian pentru a li se face dreptate

George Cristian Munteanu, un adolescent de naționalitate română, în vârstă de 15 ani, a fost ucis fără milă la data de 30 ianuarie 2010, de doi conaționali, într-o grădină publică din Torino (Piemont), sub pretextul refuzului de a oferi o țigară.

12 ani mai târziu, Elena și Cristinel Munteanu, părinții victimei, au reușit să câștige dreptul la despăgubiri „echitabile și adecvate” din partea statului italian, fapt recunoscut de Curtea Supremă de Casație în baza unei directive europene din 2004 privind infracțiunile intenționate și violente. Asta deoarece cei doi autori ai infracțiunii (doi frați români, la vremea aceea în vârstă de 17 și 26 de ani), deja condamnați definitiv, sunt lipsiți de resurse financiare.

Decizia Secției a Treia Civilă a Curții Supreme de Casație a fost clară, informează ziarul La Repubblica: părinții lui George trebuie să fie despăgubiți de către stat. Iar suma de 50.000 de euro prevăzută de lege nu reprezintă deloc acele despăgubiri „echitabile si adecvate” menționate de instanța din Torino.

Suma respectivă este tot ceea ce statul italian poate oferi drept despăgubire victimelor infracțiunilor violente, atunci când agresorii nu pot despăgubi victima fie pentru că rămân necunoscuți, fie pentru că nu dețin bunuri sau proprietăți.

Această compensație este egală pentru toți și nu diferă în funcție, de vârstă sau situația familială a inculpatului și, prin urmare, este total neadecvată cazurilor individuale. Suma este injustă și pentru că se acordă doar atunci când infractorii sau victimele sunt cetățeni străini care nu au reședința în Italia, creând astfel discriminare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai mult, această compensație este mult mai mică decât cea primită de cei care pot beneficia de alte fonduri, cum ar fi cea acordată pentru victimele terorismului sau pentru cei care au decedat în timpul serviciului, pentru care se acordă despăgubiri de patru ori mai mari.

Tocmai împotriva acestor diferențe au luptat timp de 12 ani părinții lui „Giorgino”, așa cum era alintat adolescentul român. Asistați de avocații Stefano Commodo, Renato Ambrosio și Gaetano Catalano, părinții lui George au dat în judecată statul italian cu scopul de a obține despăgubiri care să le facă dreptate pentru pierderea vieții fiului lor.

Cei doi inculpați au fost condamnați la 12 și 16 ani de închisoare, în același timp fiind stabilită și compensația provizorie pe care ar fi trebuit să o plătească părinților victimei. Însă cei doi inculpați nu aveau de unde plăti compensația, motiv pentru care familia Munteanu a demarat în 2012 un proces împotriva statului italian, care la acea vreme încă nu pusese în aplicare directiva europeană din 2004 ce impunea țărilor membre să instituie despăgubiri pentru victimele infracțiunilor violente.

Procesul a continuat și, între timp, statul italian a pus în aplicare respectiva directivă europeană. Dar legea care a trecut în Parlament este slabă și prevede în cazul decesului puțin peste 7.000 de euro drept compensație, ulterior aceștia ridicându-se la 50.000 într-o a doua versiune a textului de lege și, cel mult, la 60.000 de euro dacă crima are loc în mediul familial.

Mai mult: legea exclude din cererea de despăgubire și italienii sau străinii care locuiesc permanent pe teritoriul italian, cum ar fi familia Munteanu, care a sosit în urmă cu mulți ani din România.

Cazul lor a mers către instituțiile judiciare superioare. Atât în ​​prima cât și în a doua instanță, judecătorii din Torino au respins cererea cuplului. „Dar am fost convinși că avem dreptate și că legea a creat discriminare între victimele infracțiunilor violente”, au explicat avocații familiei Munteanu.

Astfel, s-a ajuns la Curtea Supremă de Casație, care nu numai că a anulat hotărârile anterioare ale instanței și curții de apel, dar a recunoscut și „încălcări grave” în activitatea statului italian și a elaborat linii directoare precise ce trebuie urmate pentru cuantificarea indemnizației, „care, deși nu prevede o despăgubire completă a prejudiciului, trebuie în orice caz să fie cât mai apropiată”.

Mai mult, potrivit judecătorilor Curții Supreme, legiuitorul a constatat „parametri de personalizare” care să țină cont de „circumstanțele, subiective și obiective, ale evenimentului infracțional violent concret”.

„Trebuie recunoscută aceeași demnitate și tratament egal în ceea ce privește victimele infracțiunilor incluse în alte fonduri, ceea ce creează, de fapt, cetățeni de rangul întâi și de rangul doi. Această sentință deschide, în schimb, calea pentru multe alte persoane care până acum nu au obținut dreptatea”, au adăugat avocații.

Avocatul Catalano precizat: „Este o hotărâre foarte importantă pentru că transmite un semnal clar legiuitorului și îl invită, între rânduri, să adapteze legislația națională la directivă”.

„Curtea Supremă a recunoscut validitatea dreptului nostru, oferind indicii pentru despăgubiri și deschizând un drum foarte important”, a conchis avocatul Ambrosio.

Distribuie acest articol