Doi români din Italia au dat șpagă la o angajată de la poștă pentru a primi „reddito di cittadinanza”

Doi tineri logodnici de origine română au fost arestați în dimineața zilei de vineri, 3 decembrie, pentru încasarea ilegală a peste 19.000 de euro, reprezentând venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) pe șase luni, folosind 16 carduri eliberate de un oficiu poştal pe numele altor persoane, informează Il Giorno.

Totul cu complicitatea unei angajate a Poștei din localitatea Cesano Boscone (Lombardia), care a primit haine, parfumuri, dulciuri, cadouri pentru ea și fiul ei, plus o sută de euro pe fiecare card emis.

Imaginația oamenilor necinstiți inventează trucuri noi, uimitoare, atunci când vine vorba de a înșela statul italian, pentru a primi ilegal venitul de cetățenie. Și nu sunt implicați doar cei ce primesc subvenția în ciuda faptului că nu îndeplinesc cerințele obligatorii, ci și cei care o încasează în numele altora, aceștia fiind pe deplin conștienți de ilegalitatea faptei comise.

Potrivit procurorilor din Brescia și Milano, doi tineri români, Dana Laura Costantin și Costel Ghinea, în vârstă de 26 și respectiv 27 de ani, rezidenți în Cremona, au încasat între iulie 2020 și ianuarie 2021 suma de 19.030 EUR, folosind 16 carduri de venit de cetățenie emise de Poștă în numele unor terți.

Cardurile erau obținute cu acte false, spun anchetatorii, grație complicității unei angajate a oficiului poștal din Cesano Boscone, Floriana Augeri, 48 de ani, aflată momentan în arest la domiciliu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei trei a ajuns în cătușe prin executarea unui ordin al judecătorului de cercetări prealabile (GIP) din Milano, Tommaso Perna. Corupție, fals, înșelăciune în formă agravată, primire nejustificată a venitului de cetățenie, aceste infracțiuni fiind invocate din diverse motive.

Condusă de carabinierii din Brescia, ancheta este o disjungere a unei urmăriri penale anterioare împotriva celor doi români, care au ajuns să aibă probleme penale încă din toamna anului 2020 pentru presupusa recrutare de tineri străini (majoritatea compatrioți), inclusiv minori. Aceștia erau forțați să muncească fără întrerupere și fără plată, prin agresiuni fizice  și amenințări, pe un teren agricol ocupat ilegal în localitatea Usmate Velate.

Muncitorii erau angajați în activități de recuperare pentru vânzarea de paleți. Cercetând telefoanele celor doi logodnici, carabinierii au descoperit că aceștia beneficiau de venituri de cetățenie, subvenții acordate muncitorilor cărora, probabil, le copiaseră datele personale din actele lor de identitate.

Potrivit acuzațiilor, beneficiul total al veniturilor de cetățenie a fost încasat de cei doi logodnici, grație complicității funcționarei oficiului poștal „cumpărată” cu haine, parfumuri, dulciuri, cadouri pentru ea și fiul ei, plus o sută de euro pe fiecare card emis. Aceasta le-a răspuns cu recunoștință, închizând ochii la documentația primită de la cei doi, care atesta în mod fals șederea permanentă a solicitanților venitului de cetățenie.

@rotalianul