Doi români s-au întors în țară după 20 de ani de Italia și au deschis o pizzerie: „Am riscat totul, dar ne-am îndeplinit visul”

Drumul reîntoarcerii spre casă nu este unul ușor pentru românii care au trăit și muncit în străinătate pentru foarte mulți ani, dar este presărat de speranță, bucurie și entuziasm. Și dacă atunci când au plecat au avut nevoie de o mare doză de curaj pentru a înfrunta necunoscutul care li se deschidea în față, tot de curaj au nevoie și ca să se întoarcă. Au făcut acest pas mulți români în ultima perioadă, printre ei numărându-se și doi tineri originari din Bacău, care au locuit la Roma timp de două decenii.

20 de ani în capitala Italiei petrecuți cu gândul la țara mamă, la locurile natale, la oamenii dragi lăsați în urma lor, trăiri cu care se confruntă milioane de români plecați în străinătate.

El este bucătar de meserie și, într-un oraș precum Roma, rar poate sta un bucătar fără să lucreze. „Am lucrat în mai multe restaurante din Roma”, ne-a mărturisit Silviu Jipa. „Ultima dată am fost bucătar chef la Spitalul ‘Bambino Gesù di San Paolo’.”

Având mereu dorința de a se întoarce acasă, Silviu Jipa a făcut un curs de pizzerie cu Maurizio Capodicasa, unul dintre cei mai buni pizzetari din Italia, cu intenția de a deschide la Bacău o pizzerie „al taglio” (la felie). „La noi, la Bacău, nu exista acest concept, era ceva inovativ”, ne-a spus Silviu.

Silviu și Elena Jipa s-au întors astfel acasă în anul 2019, împreună cu cei doi copii ai lor și au deschis Pizzeria Mastro, situată în Bacău, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 25.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Pizzeria Mastro, situată pe strada Ștefan cel Mare, nr. 25, Bacău

„Am riscat totul și am început afacerea anul trecut, în ianuarie, exact în plină pandemie, când toți ne descurajau… Am apelat la cel mai bun prieten și cumătru al meu, el m-a ajutat la renovarea spațiului comercial. Împreună cu el am lucrat de dimineață până seara, timp de 2 luni. A ieșit un proiect frumos doar mulțumită lui”, ne-a mărturisit Silviu.

Pizzeria Mastro – Bacău

Pizza preparată de românii noștri respectă rețeta italiană și este preparată cu ingrediente de cea mai bună calitate. „Momentan facem multe sacrificii, suntem în picioare de la ora 6:00 la 21:00, în fiecare zi și nu renunțăm niciodată la calitatea produselor noastre. În mare parte este bine și avem o afacere de succes.”

Foto: Pagina Facebook Mastro – La pizza italiana

Printre problemele cu care se confruntă este lipsa forței de muncă: „Deocamdată avem doi angajați și ne vom dezvolta încet, încet ca și restaurant italian, pentru buzunarul fiecăruia. Vom face și paste preparate de noi, aici, folosind doar ingrediente italiene și aceiași mentalitate: calitate, calitate, calitate…”

Românilor care doresc să se întoarcă acasă, Silviu Jipa le transmite „să-și urmeze visul și să nu dea niciodată înapoi. Eu sincer am avut multe piedici și am vrut să mă opresc de mai multe ori, dar nu m-am lăsat. Birocrația te omoară, dar cu răbdare se rezolvă.”

@rotalianul