Doi români și un moldovean la bordul unui elicopter prăbușit în Grecia. Luptau să stingă un incendiu de pădure

Un elicopter s-a prăbușit în după amiaza de miercuri, 13 iulie, în Grecia, în timp ce încerca să stingă un incendiu forestier declanșat pe insula Samos de temperaturile extrem de ridicate. La bord se aflau patru persoane: doi cetățeni români, un moldovean și un grec.

Potrivit televiziunii de stat ERT, accidentul s-a produs în timp ce elicopterul, pilotat de cetățeanul român, se alimenta cu apă din Marea Egee. Doi membri ai echipajului au fost găsiți inconștienți, iar ceilalți doi s-au salvat.

Pilotul român al elicopterului cu apă a fost primul găsit teafăr şi nevătămat de gărzile de coastă la scurt timp după accidentul survenit miercuri după-amiază.

Apoi autorităţile au reperat în apă alţi doi membri ai echipajului, inconştienţi, un român şi un moldovean, a căror stare este calificată drept „critică”, potrivit autorităţilor.

Cel de-al patrulea membru al echipajului, un grec, dat iniţial dispărut, a fost descoperit în cele din urmă teafăr şi nevătămat lângă o plajă de pe insula Samos, au indicat gărzile de coastă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Elicopterul de tip Mi-8, închiriat din Ucraina, decolase din Samos la ora 16:39, iar accidentul s-a produs la ora 17:55. S-a apropiat de punct pentru a lua apă și când a încercat să se ridice a pierdut controlul și a căzut.

Pompierii au evacuat satele Limniona și Palaiohori din cauza incendiului de pe insula Samos.

Un total de trei elicoptere şi cinci bombardiere cu apă, alături de circa 50 de pompieri au început să lupte cu flăcările miercuri după-amiază, pe insula Samos.

Pentru a-şi întări mijloacele de combatere a incendiilor după focurile devastatoare de anul trecut care s-au soldat cu trei morţi şi au devastat 130.000 de hectare, Grecia a solicitat, în cadrul Mecanismului european de protecţie civilă, partenerilor săi europeni să desfăşoare preventiv în această vară pompieri din mai multe state membre.

De la 1 iulie, 250 de pompieri români, francezi, germani, bulgari, finlandezi şi norvegieni au început să fie desfăşuraţi succesiv în întreaga ţară.

Zeci de incendii mici şi medii de pădure s-au declanşat în ultimele săptămâni în Grecia, alimentate de rafale puternice de vânt şi temperaturi de peste 30 de grade Celsius fără a provoca însă victime până acum.

Distribuie acest articol