Doi șahiști români de faimă mondială vor participa în Italia la Turneul Internațional „Insula Capri – Vladimir Lenin“

Turneul Internațional „Insula Capri – Vladimir Lenin” organizat de Clubul de Șah din Capri este la a patra ediție, care va avea loc între 1 și 4 noiembrie, 2018. La ediția din acest an vor participa și doi mari campioni români: Andrei Istrăţescu și Mihail Marin.

Turneul este numit după Vladimir Lenin, autor al „Revoluției din octombrie” a Rusiei din 1917 și mare împătimit de șah, care a petrecut două perioade la Capri între anii 1908 și 1910. O fotografie faimoasă, reprodusă în multe cărți de istorie, îl portretizează pe Lenin jucând șah împotriva lui Bogdanov (Alexandr Malinovskij) și a fost făcută în timpul acelei permanențe.

La ediția din acest an a Turneului din frumoasa insulă aflată în golful Napoli, vor participa și șahiștii români Andrei Istrăţescu și Mihail Marin.

Andrei Istrățescu este campion al României la șah și campion european la juniori. A participat la Jocurile Olimpice și la două ediții ale Fide World Cup.

Mihail Marin a participat la 10 Olimpiade cu echipa națională de șah a României, câștigând și o medalie individuală de bronz, a câștigat de 3 ori campionatul României și a participat la Campionatul Mondial de Șah Fide (Federația Internațională de Șah). Este autorul mai multor cărți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Lenin jucând șah împotriva lui Bogdanov (alias Alexandr Malinovskij), în prezența lui Maxim Gorki

Considerat un sport al minții, șahul are o tradiție îndelungată în România. Federația de profil a împlinit anul acesta 93 de ani de existență, în luna ianuarie 1925 a avut loc prima ședință oficială de constituire a FRȘ.

Primele cluburi de șah au fost în București, Galați, Iași, Timișoara, Constanța, Botoșani, Câmpulung și Chișinău.