Curajul a doi tineri români din Italia de a deschide un magazin cu fructe, legume și produse românești în plină criză generată de pandemia COVID-19

Pandemia de coronavirus a forțat multe firme și activități comerciale din Italia să își închidă porțile, dar pentru alții a fost un bun moment pentru a începe o afacere pe cont propriu. Înfruntând teama de un viitor oarecum incert, Paula și Adrian Hanganu, doi tineri români din apropierea Romei, și-au deschis propriul magazin de legume, fructe și produse românești și sunt convinși că au făcut cea mai bună alegere.

„Pandemia nu ne sperie, activitatea noastră face parte din comerțul cu produse de primă necesitate, iar noi facem livrări și la domiciliu în caz că suntem solicitați în acest sens”, ne-a mărturisit Paula.

Magazinul RO Frutta deținut de cei doi tineri români vinde atât fructe și legume, cât și produse tipice românești.

Paula și Adrian trăiesc de mulți ani la Montelibretti, localitate situată la circa 50 de km de Roma. Au plecat în Italia când erau adolescenți, împreună cu familiile lor. Ea a plecat din Reșița, iar el din Piatra Neamț.

Cei doi tineri s-au cunoscut la Montelibretti, în comunitatea de români și în grupul de tineri conaționali cu care au legat o frumoasă relație de prietenie. S-au căsătorit și îl au împreună pe Sebastian, băiețelul lor care în curând va împlini 2 anișori.

Paula lucrează de circa 5 ani în domeniul IT, la o firmă italiană, iar Adrian a căpătat de când e în Italia o vastă experiență în comercializarea și depozitarea fructelor și a legumelor, de aici venind apoi și ideea deschiderii unei activități comerciale de acest gen.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Da, am lucrat mulți ani în acest domeniu. Aici, în zona în care trăim, agricultura e principala ramură de activitate. Teritoriul este bogat în plantații de măslini și livezi întinse cu pomi fructiferi și legume, oferind cele mai bune recolte din împrejurimi”, ne-a spus Adrian.

Magazinul RO Frutta de pe via Garibaldi, nr. 53, Montelibretti – Lazio. Proprietari Adrian și Paula Hanganu

Magazinul RO Frutta, situat pe via Garibaldi, nr. 53, din Montelibretti, a fost inaugurat pe data de 23 noiembrie. Pe lângă fructe și legume, în magazin pot fi găsite și multe produse românești neperisabile care nu numai că amintesc românilor de casă, dar promovează România în rândurile clienților italieni care trec pragul magazinului.

„Avem clienți atât români, cât și italieni. Pentru început suntem mulțumiți cum merg lucrurile. Încă nu știe multă lume că am deschis, e nevoie de ceva timp să afle lumea și să ne cunoască activitatea, dar suntem siguri că va fi din ce în ce mai bine”, ne-a asigurat Adrian Hanganu.

Magazinul RO Frutta de pe via Garibaldi, nr. 53, Montelibretti – Lazio. Proprietari Adrian și Paula Hanganu

Peste 1,2 milioane de români au emigrat oficial în Italia, în ultimii zeci de ani, dar numărul lor în realitate este mult mai mare. Mulți dintre aceștia sunt tineri sau foarte tineri, cu idei și inițiative care așază comunitatea românească pe primele locuri în această țară la numărul de firme individuale cu proprietari străini.

Mai mult de 49.000 de firme deținute de români sunt înregistrate la Registrul Comerțului din Italia, mulți dintre conaționalii noștri alegând să își deschidă o activitate independentă după ani de experiență dobândiți în câmpul muncii dintr-un anumit secotr.

„Ne-am dorit să avem propria noastră activitate, să construim ceva pentru noi înșine și să nu mai depindem de alții. Nu am fost educați cu spirit antreprenorial, pentru mulți dintre noi reprezintă un act de curaj să renunțăm la un venit de salariat și să punem pe picioare propria activitate, dar dacă nu încercăm nu avem de unde să știm dacă merge sau nu”, au mai spus Paula și Adrian Hanganu.

Imagine din magazinul RO FRUTTA din Montelibretti

Cât despre o posibilă reîntoarcere în țară, cei doi tineri români ne-au mărturisit că dorul, nostalgia de locurile în care s-au născut și au crescut, sunt mereu acolo, în sufletul lor, „dar deocamdată nu ne gândim la o posibilă întoarcere. Poate dacă se vor mai schimba lucrurile în România, o vom face, dar cu siguranță va fi nevoie de timp, de aceea încercăm să ne construim un viitor aici.”