Două regiuni din Italia cer guvernului permisiunea pentru un lockdown parțial. Restricții pe timp de noapte și în weekend

Președinții a două regiuni italiene, Lombardia și Campania, au cerut guvernului de la Roma marți, 20 octombrie 2020, permisiunea de a impune restricții mai dure pentru cetățeni, în special pe timp de noapte și chiar și în weekend, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În Lombardia, cererea este susținută în unanimitate și de primarii localităților din regiune, iar dacă va fi aprobată de guvern, va intra în vigoare începând de joi, 22 octombrie.

„Am decis să emanăm o prevedere care este și simbolică pentru a încerca să contracarăm cauzele contagiunii care a pornit din nou și care sunt adunările de persoane, viața de noapte, petrecerile și întâlnirile în piață. Toate acestea fiind lucruri pe care nu reușim să le controlăm pentru că nu avem un număr suficient de polițiști și agenți”, a declarat președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, citat de Corriere della Sera.

Propunerea, care este susținută nu numai de primari, ci și de foarte mulți politicieni, chiar și din opoziție, a fost deja acceptată, în substanță, de către guvern. Urmează însă ca aceasta să fie elaborată de Ministrul Sănătății, în colaborare cu președintele regiunii și alți membri ai guvernului, sub forma unui document oficial care să prezinte toate măsurile impuse.

„Sunt de acord cu ipoteza unor măsuri mai restrictive în Lombardia. Am vorbit cu președintele Fontana și primarul din Milano, Giuseppe Sala, iar în următoarele ore vom lucra împreună în acest sens”, a declarat Roberto Speranza, Ministrul Sănătății din Italia.

Cererea Regiunii de a impune un lockdown parțial prevede, printre altele, închiderea tuturor activităților comerciale între orele 23:00 și 5:00 din fiecare noapte, cu excepția unor cazuri care vor fi comunicate ulterior. Conform celor relatate de Corriere della Sera, deplasările în acest interval de timp vor putea fi efectuate de cetățeni numai pe motive de muncă, sănătate sau alte nevoi urgente, dovedite prin completarea unei declarații pe propria răspundere, la fel cum se întâmpla și la începutul pandemiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, conducerea regiunii Lombardia propune ca în zilele de sâmbătă și duminică să fie închise toate magazinele, cu excepția celor care vând alimente și alte produse de primă necesitate.

Lockdown parțial a anunțat la scurt timp după Fontana și președintele regiunii Campania, informează Sky TG24, măsura urmând să intre în vigoare de vineri, 23 octombrie, în cazul în care guvernul va fi de acord.

„Ne pregătim să cerem lockdown parțial în cursul zilei de astăzi. Blocarea tuturor activităților și a deplasărilor începând cu acest sfârșit de săptămână. Voiam să luăm această măsură din ultimul weekend al lunii octombrie, dar vom începe de acum. Se vor întrerupe activitățile și deplasările de la ora 23:00 pentru a încetini valul de contaminări. La ora 23:00 se va închide totul și în Campania, așa cum a cerut și Lombardia”, a declarat pentru sursa citată președintele regiunii, Vincenzo de Luca.

Distribuie acest articol