Două regiuni din Italia își schimbă culoarea luni, 22 martie, în contextul măsurilor anti-COVID

Din ordinul ministrului Sănătății, Roberto Speranza, regiunile Sardinia și Molise trec de luni, 22 martie, în zona portocalie. Indicele național RT rămâne constant la 1,16, aceeași valoare ca săptămâna trecută. Un semn că virusul continuă să se răspândească, situație confirmată de cele 25.735 de cazuri noi înregistrate vineri, 19 martie, cu o pozitivitate stabilă la 7%. Atât locurile ocupate în terapie intensivă (+31), cât și numărul persoanelor spitalizate (+164) sunt în creștere. Victimele au fost 386, ceea ce ridică numărul la mai mult de 104.000 de la începutul pandemiei, informează Corriere della Sera.

Începând de luni, Sardinia, care a fost zonă albă timp de trei săptămâni, devine zonă portocalie. De asemenea, regiunea Molise trece din zona roșie în cea portocalie, deoarece a înregistrat un indice RT de 0,89 (parametrul care indică transmisibilitatea infecției), în descreștere față de perioada anterioară.

Lombardia, Piemont, Friuli Venezia Giulia, Provincia di Trento, Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Campania și Puglia sunt regiunile care rămân în continuare în zona roșie.

Culorile regiunilor începând de luni, 22 martie 2021

Regiunea Campania pentru care expira măsura restrictivă s-a decis să rămână în continuare zonă roșie. Indicele RT a sărit la 1,65: „Situația este delicată”, a recunoscut guvernatorul De Luca. Calabria, chiar și cu un RT care a crescut rapid la 1,36 și un risc moderat, a evitat zona roșie. S-a salvat și Valea Aosta, unde situația s-a înrăutățit în ultima săptămână și indicele RT a crescut la 1,42.

În ultima săptămână, la nivel național incidența a atins 264 de cazuri la 100 000 de locuitori, depășind pragul de 250. Există 10 regiuni cu risc ridicat și 11 în care riscul este considerat moderat. Situația din spitale se înrăutățește, există 13 regiuni (au fost 11 săptămâna trecută) cu o rată de ocupare peste pragul critic de 30% la terapie intensivă și 40% în celelalte secții medicale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dar există și semne pozitive. După ce mai mult de jumătate din Italia a fost „roșie” săptămâna trecută – cu obligația de a rămâne acolo cel puțin 15 zile – situația s-a îmbunătățit în Lazio (Rt la 1.09) și Lombardia (1.16). Ambele ating numerele necesare pentru a trece în zona portocalie, dar vor trebui să aștepte cel puțin încă o săptămână pentru o posibilă schimbare de culoare.

„Timid declin chiar și în Veneto, unde indicele RT a scăzut la 1,25 (era 1,28)”, a declarat președintele Luca Zaia. Iar guvernatorul Piemontului, Alberto Cirio, a susținut că indicele de infecțiozitate a trecut de la 1,4 la 1,3 în ultima săptămână.

Peste 3,3 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de covid în Italia de la începutul pandemiei, 2,67 milioane s-au vindecat și 104.000 au decedat.

Distribuie acest articol