Drama unei badante românce din Italia: Și-a pierdut locuința, locul de muncă, iar soțul ei a înnebunit

O îngrijitoare româncă din localitatea italiană Vibo Valentia, provincia cu același nume situată în Calabria, trăiește un adevărat coșmar în această perioadă.

Femeia, așa cum relatează ziarul Il Viboneze pe pagina sa de internet, nu numai că și-a pierdut locul de muncă și locuința, dar se mai confruntă și cu o gravă problemă de sănătate mintală a soțului ei, cetățean român și el.

Bărbatul, care locuiește de 20 de ani în Italia, a provocat panică printre locuitorii din Vibo Valentia în ultimele zile după ce a agresat un om, a încercat să-și stranguleze soția și a devastat un apartament.

sot-badanta-romanca-vibo-20230823
Soțul îngrijitoarei românce. Sursă foto: ilvibonese.it.

„Soțul meu are nevoie de ajutor”, a declarat badanta româncă pentru sursa citată.

Ea a apelat astfel la autoritățile locale, cerându-le să îl interneze într-un spital de psihiatrie „numai să nu facă ceva grav”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Incidentul a declanșat o serie de dezbateri în comunitatea locală. Mulți se întreabă, în special, de ce primarul din localitatea în care soțul îngrijitoarei este rezident, San Costantino Calabro, nu emite o ordonanță pentru Tratament Sanitar Obligatoriu (TSO).

Ca urmare a unei astfel de ordonanțe, bărbatul român ar fi internat într-un spital de psihiatrie în cel mai scurt timp.

În apărarea, primarul Nicola Derito a menționat: „De fapt, această persoană nu locuiește aici de mult timp”.

El a adăugat că a informat forțele de ordine despre situație, dar nu poate emite un TSO fără recomandarea medicului de familie sau a Departamentului de Sănătate Mintală.

Procedura legală pentru TSO necesită aprobarea a doi medici și validarea finală de către un judecător competent.

În timp ce se așteaptă o intervenție din partea serviciilor de sănătate, primăria din San Costantino Calabro a oferit asistență soției bărbatului, după ce a rămas fără locuință și fără loc de muncă.

Ea a cerut ajutorul asistenților sociali, iar cu sprijinul preotului don Oreste Borelli și al primarului, a fost găsită o soluție locativă.

Primarul Derito a subliniat că a trimis și o notificare la Biroul de Sănătate Mintală și carabinierilor, subliniind dificultățile cu care se confruntă această familie.

Edilul a încheiat evidențiind angajamentul său de a ajuta într-un caz uman care necesită o soluție rapidă.