Drama unei badante românce din Italia, aruncată în stradă de bătrâni în pragul Anului Nou. Ajutată de un italian și două conaționale

ACTUALIZARE 02.01.2022:

Între timp, angajatorii româncei au venit cu niște precizări în presa italiană pentru a relata adevărul cu privire la motivul pentru care badanta a ajuns pe drumuri în prag de an nou. Mai multe detalii în articolul de mai jos:

ȘTIREA INIȚIALĂ:

O badantă de naționalitate română, care lucra în localitatea italiană Alghero, provincia Sassari de pe insula Sardinia, a rămas pe drumuri în pragul Anului Nou și a fost la un pas să petreacă noaptea dintre ani pe străzi, dacă n-ar fi fost ajutată de câțiva oameni cu inimă mare.

Conaționala noastră s-a prezentat în după-amiaza zilei de joi, 29 decembrie 2022, la sediul agenției de voiaj Dune Viaggi pentru a rezerva un bilet de avion spre România.

Primul zbor spre România era disponibil abia astăzi însă, 1 ianuarie 2023, iar până la această dată îngrijitoarea româncă ar fi fost nevoită să petreacă trei nopți pe străzi, în frigul iernii.

Potrivit sursei citate, ea nu avea bani pentru a plăti cazarea la un hotel sau o pensiune și nu cunoștea pe nimeni care să o găzduiască în aceste patru nopți friguroase.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din fericire, proprietarul agenției de voiaj, Marco Mazzella, nu a trecut indiferent pe lângă necazul româncei noastre și i-a plătit o noapte de cazare, cea din 29 decembrie, la hotelul Soleado. Conducerea hotelului, de asemenea, i-a oferit îngrijitoarei gratis cina și micul dejun.

Între timp, Mazzella a făcut o postare pe Facebook pentru a cere ajutorul oamenilor pentru următoarele zile, deoarece hotelurile și pensiunile din zonă nu mai aveau camere libere pentru nopțile din preajma Anului Nou.

În seara zilei de 29 decembrie, proprietarul agenției de voiaj a scris pe Facebook: „Am emis un bilet (de avion – n.r.) pentru o doamnă româncă rămasă pe drumuri.

„Primul zbor este pe 1 ianuarie și nu are unde să stea, vrea să rămână până la acea dată aici, în frig, în fața agenției.

„Sunt dispus să o ajut cu bani, cazările pentru Anul Nou sunt pline. Anunțați-mă cine mă poate ajuta, dar, în special, cine o poate ajuta pe ea.”

La mai puțin de o oră după ce a publicat anunțul, Mazzella a revenit cu o actualizare și a anunțat că a găsit o cameră la hotelul menționat mai sus, pentru care a plătit numai 38 de euro, iar pentru următoarea zi ar fi găsit cazare la o doamnă care trăiește la țară.

La ora 23:23 din aceeași seară, bărbatul italian a publicat din nou o postare cu o fotografie a badantei românce, așteptând în frig în fața agenției de voiaj, pentru a sublinia cruzimea cu care a fost aruncată în stradă de angajatori.

Mazzella a scris: „Nu știu ce a făcut atât de rău doamna aceasta pentru a fi dată afară din casă de către patroni (era badanta lor).

„Cred însă că este nevoie de cruzime ca să lași în frig o femeie până la 1 ianuarie, în mijlocul străzii.

„În noaptea aceasta va fi găzduită de hotelul Soleado și va primi o pizza caldă și apă (oferite cu amabilitate de hotel). Pentru mâine s-a oferit o doamnă s-o găzduiască.

„Imaginea este crudă, dar poate va face unele persoane să reflecteze.”

Din comentariile la această ultimă postare reiese că femeia româncă nu avea la ea nici măcar un telefon cu care să poată face un apel sau să fie contactată.

Am vorbit în urmă cu câteva minute cu Marco Mazzella și ne-a confirmat că badanta româncă – R.B. inițialele numelui ei – într-adevăr nu avea un telefon: „Nu i l-au furat, nu l-a pierdut. A spus că pur și simplu ea nu are telefon.”

Bărbatul italian ne-a mai relatat: „A lucrat doar o lună acolo. Eu ipotizez, dar e doar o presupunere, că au dat-o afară fără ca măcar să-i plătească salariul.

„A venit la noi în agenție cu o altă doamnă, tot româncă și care lucra tot ca badantă. O parte din banii pentru biletul de avion i-a pus cealaltă doamnă, pentru că ea nu avea destui bani.

„După ce a cumpărat biletul, cealaltă doamnă a plecat, iar R.B. s-a pus pe o bordură în fața agenției noastre și stătea acolo. Atunci am înțeles că nu avea unde să meargă.

„Am stat de vorbă cu ea, nu am intrat prea mult în detalii, dar ne-a spus că a fost dată afară din casă și că nu are unde să doarmă.

„I-am plătit o noapte de cazare la hotel, apoi am făcut o postare pe Facebook și am primit o mulțime de oferte de ajutor.

„Un salon de coafură s-a oferit chiar și să-i facă părul gratis, dar femeia nu a acceptat. Era foarte umilă și nu voia nimic. Era rușinată pentru situație.

„O altă doamnă româncă s-a oferit să o cazeze în următoarele nopți (30 și 31 decembrie 2022 – n.r.), iar astăzi a dus-o la aeroportul din Alghero.

„I-am făcut biletul cu compania Wizz Air, dar nu avea zbor direct din Sardinia. Avea un zbor astăzi (1 ianuarie 2023 – n.r.) din Alghero spre Roma, iar apoi din Roma apoi spre București.”

Din cele relatate de bărbatul italian așadar, la această oră conaționala noastră ar trebui să fie deja în drum spre România, iar această tristă aventură să se termine cu bine în curând.