Drama unei românce întoarsă de la muncă din străinătate care luptă pentru a-și recupera cei trei copii de la fostul soț

O femeie din Iași, care și-a petrecut ultimii patru ani muncind în străinătate pentru a le putea oferi un viitor mai bun copiilor ei, se luptă acum cu fostul soț pentru a-i avea din nou pe micuți lângă ea.

Judecătorii, însă, au decis să-i acorde doar dreptul la vizită, iar copii vor continua să locuiască cu tatăl lor.

Drama Alinei C. este redată de Ziarul de Iași și a început în anul 2018, când aceasta a decis să plece la muncă în străinătate. Soțul femeii, Costel B., nu era de acord cu plecarea ei, ținând cont și de faptul că cel mai mic dintre copii avea numai doi ani.

Cei doi soți nu au putut cădea de acord, iar Alina a plecat peste hotare, dând o declarație prin care își lăsa copiii în grija tatălui lor, considerându-l apt să-i îngrijească.

La numai un an după ce a făcut acest pas însă, căsătoria celor doi s-a destrămat. Au divorțat, iar instanța a decis că minorii trebuie să rămână cu tatăl lor, în comuna ieșeană Todirești, având în vedere că mama lor nu se afla în țară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alina, în schimb, a fost obligată să plătească pensie alimentară pentru copii, în valoare de jumătate din salariul minim pe economie.

Recent, mama copiiilor a decis să revină în țară. A închiriat un apartament în Iași, pentru a le asigura condiții bune de trai minorilor, iar în urmă cu două săptămâni a cerut Judecătoriei Pașcani ca aceștia să-i fie încredințați ei.

Printre motivele invocate de Alina pentru această solicitare se numără și faptul că pe cel mai mic dintre copii l-a găsit în grija unei mătuși și era separat de frații lui, la rândul lor și ei fiind îngrijiți de alte rude.

Mama ieșeană susține, de asemenea, că minorii ar fi suferit de deficiențe de învățare și vorbire, că erau subnutriți, iar fiul mijlociu avea chiar și viermi, concluzionând astfel că tatăl lor nu îi îngrijește în mod adecvat.

- Continuarea după publicitate -

Avocatul lui Costel a replicat însă că în toți acești patru ani, în care mama copiiilor a fost plecată în străinătate, aceasta nu s-a plâns niciodată minorii s-ar afla în pericol. Mai mult, apărarea fostului soț susține că fiica cea mare era premiantă și numai unui dintre copii suferea de o tulburare de tip anxios.

Cu toate acestea, tatăl celor trei copii nu a negat că a fost ajutat și de rude să-i îngrijească, justificând asta prin faptul că trebuia să muncească în permanență.

Fata cea mare a celor doi părinți, în vârstă de 11 ani, a declarat în fața judecătorilor că își amintește numai de o singură vizită din partea mamei sale în acești patru ani. Pe de altă parte, Alina susține că fostul soț nu i-a permis cu ușurință să-și vadă copii, de fiecare dată când ea venea temporar în România.

Deși magistrații au căzut de acord asupra faptului că mama nu putea fi acuzată că și-ar fi părăsit copii, deoarece ținea legătura zilnic cu ei și le cumpărase chiar și telefoane în acest sens, cererea ei a fost respinsă.

Magistrații au motivat decizia cu argumente precum cel că locuința în care tatăl și cei trei minori locuiau era spațioasă și bine îngrijită, el se implica în educația lor, iar fata de 11 ani nu dorea să se mute cu mama sa.

Un alt motiv luat în calcul de judecători este și faptul că se apropie începerea unui nou an școlar, iar schimbarea bruscă a domiciliului în această perioadă nu ar fi fost în interesul copiilor.

Instanța a decis, în schimb, un program detaliat de vizite pentru mamă, astfel încât aceasta să poată menține relația cu copiii ei. Alina C. a atacat sentința Judecătoriei Pașcani în apel însă, iar dosarul se află în continuare pe rol.

@rotalianul