Drama unui român din Italia, care riscă să își piardă locul de muncă. „Viitorul îl văd gri, foarte gri”

Într-o lume în continuă schimbare, stabilitatea locului de muncă reprezintă un pilon esențial pentru mulți dintre noi.

Pentru Nicolae Varga, un român în vârstă de 42 de ani, care muncește și trăiește în Italia, această stabilitate este pe cale să se prăbușească.

nickolae-varga-42-anni-e-uno-dei-18-lavoratori-che-dal-10-di-ottobre-potrebbero-essere-licenziati-dalla-movinlog-spa
Nicolae Varga, 42 de ani, riscă să-și piardă locul de muncă din Italia în curând. Sursă foto: ilrestodelcarlino.it.

El este unul dintre cei 18 angajați care riscă să fie concediați de la compania Movinlog SPA începând cu 10 octombrie 2023, relatează ziarul Il Resto del Carlino.

Rezident în cartierul Villa Cella din Reggio Emilia, regiunea Emilia-Romagna, conaționalul nostru a lucrat în ultimii 12 ani pentru Grissin Bon, o companie din sectorul alimentar, fiind angajat la alte companii subcontractate de aceasta.

Inițial, el a fost angajat la Eurologist, apoi Futurlog, apoi Clinservice și acum Movinlog.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu o ipotecă de plătit și două fetițe de crescut, dintre care una cu dizabilități, responsabilitatea financiară a familiei cade în totalitate pe umerii săi, având în vedere că soția sa a fost nevoită să renunțe la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

„Viitorul îl văd gri, foarte gri. Nu știu exact ce voi face din 10 octombrie, probabil pentru o vreme voi fi un așa-zis ‘parazit al societății’. Va trebui să trăiesc pe spinarea altor contribuabili.

E dureros să spun asta. Aș vrea să evit așa ceva, nu am făcut-o niciodată înainte, dar aceasta este situația în care ne pun”, a spus Nicolae.

Întrebat care este funcția sa în firma menționată mai sus, bărbatul român a declarat că a fost nevoit să-și asume diferite roluri: operator stivuitor, încărcare-descărcare mărfuri, stocare depozit, avize, încărcarea avizelor pe computer, verificarea transporturilor, etc.

„Tot ce ține de organizarea zilei de lucru. De aceea suntem supărați: pentru toți acești ani am dat totul acestei companii, sufletul nostru.

Și acum, brusc, ne lasă fără muncă și vor să șteargă totul cu o mișcare. E urât din partea lor, mai ales venind de la o companie atât de importantă”, a mai precizat Nicolae.

Alături de el, Mustafà Elamiri, în vârstă de 58 de ani, își împărtășește propria poveste. Cu patru copii de crescut și doar unul dintre ei având un loc de muncă, concedierea ar fi un dezastru.

„Salariul meu este esențial pentru familia mea. Dacă sunt concediat, nu vom putea supraviețui cu un singur salariu”, a mărturisit el.

Ali Arbi, un tânăr de 31 de ani, se află într-o situație similară. Cu o soție care lucrează ocazional și o fetiță mică de crescut, salariul său este vital pentru supraviețuirea familiei sale.

„Plătim 600 de euro chirie pe lună”, a spus Ali.

Concedierile iminente de la Movinlog SPA sau alte firme din Italia ridică o întrebare foarte des întâlnită în ultimii ani în rândul muncitorilor români din această țară: merită oare să mai muncești în Italia sau o întoarcere definitivă în România devine tot mai atrăgătoare?