Dreptul de ședere permanentă după 5 ani în străinătate pentru cetățenii UE

În calitate de cetățean european, dobândiți în mod automat dreptul de ședere permanentă în altă țară din UE dacă ați locuit acolo legal, timp de 5 ani fără întrerupere. Dacă îndepliniți această cerință, puteți solicita primăriilor un permis de ședere permanentă, care confirmă faptul că aveți dreptul de a locui în țara respectivă permanent, fără a îndeplini alte condiții.

Permisul de ședere este diferit de certificatul de înregistrare, care este obligatoriu în multe țări. Permisul de ședere permanentă este facultativ.

El vă poate fi însă de folos când intrați în contact cu autoritățile sau când trebuie să îndepliniți formalități administrative. Autoritățile nu vă mai pot cere să dovediți că aveți un loc de muncă, resurse suficiente, asigurare medicală etc.

Solicitarea unui permis de ședere permanentă

Pentru a obține un permis de ședere permanentă în altă țară din UE trebuie să dovediți că ați locuit acolo legal timp de 5 ani fără întrerupere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În funcție de statutul dumneavoastră (angajat, lucrător independent, persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, pensionar, student), trebuie să depuneți diferite documente justificative. Acestea ar putea include:

  • un certificat de înregistrare valabil, care v-a fost emis la sosirea în țara gazdă;
  • dovada că ați locuit în țara respectivă – facturi la utilități, contracte de închiriere;
  • dovada că sunteți angajat/ studiați/ sunteți lucrător independent/ aveți mijloace suficiente pentru a vă întreține/ căutați un loc de muncă – fișe de salariu, extrase bancare, declarații fiscale.

Autoritățile trebuie să vă emită permisul de ședere permanentă cât mai curând posibil. Ele nu vă pot cere să plătiți o taxă mai mare decât cea pe care o achită cetățenii țării respective pentru a-și obține cărțile de identitate.

Permisul se reînnoiește automat, fără alte cerințe sau condiții. Totuși, perioada de valabilitate poate fi diferită de la o țară la alta.

Pierderea dreptului de ședere permanentă

- Continuarea după publicitate -

Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.

Dreptul de ședere permanentă pentru membrii de familie provenind din UE

Membrii de familie provenind din UE au aceleași drepturi ca și dumneavoastră. Și ei pot obține un permis de ședere permanentă în țara în care au avut reședința legală împreună cu dumneavoastră pe o perioadă de 5 ani fără întrerupere.

Pentru obținerea unui permis de ședere permanent, trebuie să vă adresați Primăriilor de pe raza teritoriilor unde locuiți în străinătate.

Sursa: Site-ul oficial al Uniunii Europene

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20