Dreptul la pensie pentru anii lucrați în Italia, videoconferința autorităților române cu reprezentanții INPS (Institutul Național de Protecție Socială)

Ambasada României în Italia, prin intermediul Biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale, a participat miercuri, 16 iunie, la cea de-a doua videoconferință pe tema pensiilor comunitare alături de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România, a cărei delegație a fost condusă de către președintele CNPP, Daniel Baciu și Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia, delegația italiană fiind condusă de Massimo Colitti, directorul Departamentului Pensii Internaționale. Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat la 15 octombrie 2020.

Videoconferință pe tema pensiilor comunitare. Foto: Ambasada României în Italia

Scopul videoconferinței a fost de a continua discuțiile bilaterale în vederea eficientizării colaborării dintre CNPP și INPS, în beneficiul cetățenilor români care au lucrat atât în România, cât și în Italia. Au fost analizate evoluțiile în privința soluționării dosarelor de pensie restante, aflate în așteptarea unui răspuns din partea celeilalte instituții. Colaborarea bilaterală în domeniul pensiilor a fost intensificată în ultima perioadă, obținându-se rezultate notabile și fiind deblocate o mare parte din dosarele de pensii restante.

S-au discutat, de asemenea, măsuri concrete de urgentare a soluționării dosarelor de pensii, inclusiv prin comunicarea unor formulare provizorii de certificare a perioadei proprii de asigurare. De asemenea, s-a agreat propunerea părții române de reducere a termenului la 2 luni pentru transmiterea revenirilor, astfel încât instrumentarea cererilor de acordare de drepturi de pensie să se facă în termen rezonabil.

Cu aceeași ocazie, partea română a adus la cunoștința părții italiene sesizările primite referitoare la netransmiterea, în România, a certificatelor de viață. Partea italiană a confirmat faptul că au existat probleme cu transmiterea certificatelor de viață de către Citibank Italia, în contextul pandemiei actuale, precizând faptul că persoanele interesate pot accesa pagina web www.inps.citi.com pentru informații suplimentare.

Autoritățile române reamintesc importanța depunerii unei cereri complete de obținere a pensiei, precum și a documentelor de vechime în muncă realizată în România până la data de 01.04.2001, certificate pentru conformitate cu originalul, de către instituțiile abilitate. Pentru informații suplimentare privind dreptul la pensie consultați broșura DREPTUL LA PENSIE.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI