Drepturile „badantelor” în caz de spitalizare a persoanei îngrijite și cum se efectuează plata orelor suplimentare

Badantele, îngrijesc și asistă bătrânii care, de foarte multe ori, au nevoie să fie internați în spital pentru tratamente și asistență medicală de specialitate.

Care este rolul badantelor în acele cazuri, care sunt drepturile și îndatoririle lor, le aflăm din articolul 19 extras din Contractul Colectiv Național de Muncă al lucrătorilor domestici:

În caz de internare în spital a persoanei îngrijite pentru un timp relativ scurt

Pe timpul suspendării impreviste a activității la locul de muncă din vina angajatorului, spitalizarea acestuia în cazul de față, când îngrijitul rămâne internat într-un spital pentru un timp foarte scurt, de câteva zile, îngrijitoarea va trebui să fie plătită conform contractului încheiat între cele două părți, plata salarului nu poate fi întreruptă chiar dacă prezența în spital a îngrijitoarei nu este necesară.

Pe lângă retribuția salarială, angajatorul are obligația să ofere îngrijitoarei cazare și masă pe toată durata spitalizării persoanei îngrijite.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă îngrijitoarea, care lucrează ca persoană fixă la domiciliul angajatorului, preferă să locuiască în altă parte pe timpul spitalizării persoanei îngrijite, atunci va primi pe lângă retribuția salarială care i se cuvine și contravaloarea suplimentară zilnică de casă și masă la care are dreptul (vitto + alloggio).

În cazul în care îngrijitoarea însoțește și asistă în spital persoana îngrijită, angajatorul va trebui să comunice la INPS schimbarea orarului de lucru și a locației în care se desfășoară munca respectivă.

Îngrijitoarea va trebui plătită în acest caz conform noului program, dacă prestația sa se desfășoară și pe timpul nopții, remunerația se va calcula conform normelor salariale stabilite pentru acest orar.

Pe perioada spitalizării persoanei îngrijite, dacă îngrijitoarea îl însoțește și asistă în spital, ea își va păstra drepturile la zilele libere stipulate prin contract cât și la cele 2 ore libere zilnice.

Pentru munca suplimentară – se aplică următoarele majorări ale salariului orar astfel:

  • Munca pe timp de noapte, între orele 22.00 – 6.00, va fi plătită cu o majorare de + 50%.
  • Munca suplimentară depusă între orele 6.00 – 22.00 va fi plătită cu o majorare de + 25%.
  • Munca suplimentară în timpul sărbătorilor și a duminicilor va fi plătită cu o majorare de + 60%.

În caz de muncă pe timpul nopții, îngrijitoarei i se vor garanta unsprezece ore de odihnă consecutive la fiecare douăzeci şi patru de ore.

În caz de internare a persoanei îngrijite într-o Casă de Odihnă („Casa di Riposo”):

În situația în care persoana îngrijită este internată într-o Casă de Odihnă, în conformitate cu articolul 39 din contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii casnici, îngrijitoarea poate fi concediată, cu preavizul necesar și obligatoriu, deoarece asistența nu mai este necesară pentru serviciul de familie.

Distribuie acest articol