Drepturile cetăţenilor români care lucrează peste hotare, protejate de o nouă lege adoptată în România de către Camera Deputaților

O lege care va proteja drepturile cetăţenilor români care lucrează peste hotare şi care, totodată, va îmbunătăţi gestionarea pieţei private din domeniul medierii forţei de muncă în străinătate a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, iniţiat de PSD, a fost adoptat cu amendamentele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, scrie agerpres.ro.

„Abuzurile în domeniul recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate sunt numeroase şi atent construite. Astfel, românii care apelează la acest tip de servicii din partea agenţilor de plasare a forţei de muncă pot deveni cu uşurinţă victime ale acestui gen de practici. Situaţiile în care agenţia de plasare a forţei de muncă solicită tariful de mediere atât de la solicitantul din ţară, cât şi de la angajatorul străin sau percepe tarife pentru înscrierea solicitanţilor în baza lor de date fără a le găsi efectiv un loc de muncă, precum şi perceperea altor comisioane şi tarife nejustificate sunt doar câteva argumente pentru adoptarea acestui act normativ”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi către Agerpres de către Grupul parlamentar al PSD.

Potrivit sursei citate, noua lege defineşte termenul de agent de plasare a forţei de muncă, precum şi aria clară de activitate a acestuia şi specifică documentele necesare înregistrării agenţilor la inspectoratele teritoriale de muncă. De asemenea, se interzice perceperea de la solicitanţii locurilor de muncă a tarifelor de mediere, comisioane, garanţii sau oricare alte taxe, inclusiv cele pentru transport.

Potrivit actului normativ adoptat marţi, pentru medierea cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, agenţii de plasare încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere în formă scrisă, al căror conţinut este stabilit prin normele metodologice de aplicare. De asemenea, agenţii de plasare au obligaţia de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă de către părţi, atât în limba statului în care se află stabilit sau îşi desfăşoară activitatea angajatorul, cât şi în limba română, înainte de plecarea salariatului din România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Existenţa unor instrumente de control adecvate pentru prevenirea şi limitarea cazurilor de evaziune fiscală, trafic de persoane sau înşelăciune este necesară atât pentru siguranţa persoanelor care doresc să muncească sau muncesc în străinătate, cât şi pentru sporirea credibilităţii agenţilor de plasare a forţei de muncă. Grupul parlamentar al PSD consideră că cetăţenii români care lucrează peste hotare au nevoie de protecţie adecvată realităţilor economice şi sociale, iar această responsabilitate revine statului, prin elaborarea politicilor în domeniul fenomenului migraţiei”, se mai arată în comunicatul menţionat.