Drepturile lucrătorilor agricoli din Italia și condițiile de siguranță la locul de muncă în contextul Covid-19

Ambasada României în Italia a publicat luni, 21 aprilie, pe pagina de Facebook a instituției, un ghid cu informații pentru lucrătorii în sectorul agricol din această țară. Materialul cuprinde drepturile pe care le au cei care lucrează în agricultură, condițiile care trebuie asigurate de angajator în contextul Covid-19, precum și riscurile la care se expun lucrătorii dacă muncesc fără forme legale.

Ambasada României la Roma face un apel către cetăţenii români interesaţi să lucreze în Italia în sectorul agricol să analizeze cu atenţie ofertele primite şi să se asigure că angajatorul încheie un contract de muncă legal. Cetăţenii români se pot angaja în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii italieni, fără obţinerea unei autorizații de angajare (permis de muncă). De asemenea, se bucură de aceleași drepturi.

Salariul minim

Salariul minim în agricultură este stabilit prin contractele provinciale de muncă (nu poate fi inferior celui stabilit prin contractul colectiv aplicabil la nivel național:

  • 874,65 euro – încadrare profesională area 3;
  • 1.173,06 euro – area 2;
  • 1.286,25 – area 1).

Vă recomandăm să vă informați asupra nivelului salariului minim existent în provincia în care urmează să vă desfășurați activitatea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Munca suplimentară, peste programul normal de lucru, se plătește, aplicându-se o majorare, astfel:

• Muncă suplimentară 25 %;
• Muncă în timpul zilelor de sărbătoare / duminica 35 %;
• Program de noapte 40 %;
• Muncă suplimentară în timpul zilelor de sărbătoare / duminica 40 %;
• Muncă suplimentară pe timp de noapte 45 %.

Program de lucru

Programul de lucru normal pentru muncitorii agricoli este de 39 de ore/săptămână, 6 ore și jumătate/zi.

Dreptul la indemnizația de șomaj agricol

Dacă contractul dvs. cu durată determinată / sezonier a ajuns la termen și nu a fost reînnoit, asigurați-vă că aveți dreptul la indemnizația de șomaj agricol și adresați-vă unei instituții de asistență a lucrătorilor „Patronato” recunoscută, pentru a vă ajuta să depuneți cererea la INPS / depuneți cererea online direct la INPS. Cererea pentru obținerea indemnizației de șomaj trebuie depusă în Italia. Pentru a putea beneficia de indemnizația de şomaj agricol lucrătorii trebuie să fie înscriși pe listele nominale cu lucrători agricoli salariați în anul pentru care se solicită prestația; să fie asigurați de cel puțin doi ani în sistemul asigurărilor pentru șomaj; să fi lucrat cel puţin 102 zile în ultimii 2 ani înaintea prezentării cererii. Cererile pentru obținerea indemnizației de șomaj agricol aferent anului 2019 se pot depune până la 01.06.2020.

Prestații acordate în contextul Covid 19

Lucrătorilor agricoli cu contracte cu durată determinată, care nu sunt și pensionari și care în anul 2019 au lucrat efectiv cel puțin 50 de zile în domeniul agricol, li se acordă, la cerere, în luna martie, o indemnizație, în valoare de 600 de euro. Autoritățile italiene au anunțat că indemnizația va fi confirmată și în luna aprilie, preconizându-se mărirea acesteia.

Condiții de siguranță la locul de muncă, în contextul crizei de Coronavirus

Angajatorul trebuie să asigure condițiile de siguranță la locul de muncă stabilite prin „Protocolul de reglementare a măsurilor pentru combaterea și reținerea răspândirii virusului Covid-19 la locul de muncă”, semnat pe 14.03.2020.

Mențineți distanța de siguranță față de celelalte persoane! Semnalați orice situație de pericol! Deplasarea în incinta societății trebuie redusă la minim.

Înainte de a intra la locul de muncă, lucrătorului i se poate controla temperatura; dacă aceasta este mai mare de 37,5, nu i se va permite accesul. Persoanele aflate în această situație vor fi izolate, li se va da mască. Trebuie să își contacteze în cel mai scurt timp posibil medicul și să îi urmeze indicațiile. Nu trebuie să se prezinte la Spital – Urgențe sau la Cabinetul medical de la locul de muncă.

Angajatorul asigură curățenia zilnică și igienizarea/dezinsecția periodică a spațiilor; dacă există o persoană cu COVID-19 în interiorul firmei, se curăță și dezinfectează spațiile, în mod special. Spațiile se ventilează corespunzător. Este necesar să se garanteze curățenia la sfârșitul fiecărei ture și igienizarea, atât în birouri, cât și în spațiile de producție.

În situațiile în care nu este posibilă respectarea distanței de un metru între persoane și nu sunt posibile alte soluții organizatorice, este necesar să se utilizeze măștile și alte dispozitive de protecție (mănuși, ochelari, uniforme, căști, cămăși, etc), în conformitate cu dispozițiile autorităților științifice și sanitare.

Lucrătorii care s-au infectat cu Covid-19 în timpul muncii (inclusiv pe traseul către locul de
muncă/locuință) beneficiază de prestații acordate de INAIL în caz de accident de muncă / boală profesională, inclusiv în perioada în care se află în carantină.

Pentru informații complete consultați întreg materialul: Informații pentru lucrătorii în sectorul agricol din Italia (cu contracte de muncă pe perioadă determinată) Material elaborat de Ambasada României în Republica Italiană, pe baza legislației în vigoare la data de 15 aprilie 2020

Românii care sunt în căutarea unui loc de muncă în sectorul agricol se pot adresa centrelor pentru ocupare (centri per l’impiego) sau principalelor organizații de producători agricoli (angajatorii din domeniu). Mai multe informații aici.

Distribuie acest articol