Drepturile românilor care muncesc în Italia – temă a întâlnirii dintre Tăriceanu și omologul italian

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu a avut joi, 14 iunie a.c., mai multe întrevederi cu președinții Senatului Italiei, Franței și Irlandei aflați la București care au luat parte la lucrările celei de-a 19-cea Reuniuni a Asociației Senatelor din Europa(ASE), ce se desfășoară în perioada 14-15 iunie a.c.

Importanţa acordată de România relaţiei bilaterale şi Parteneriatului lărgit cu Italia în plan politic, precum şi sprijinirea drepturilor cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc în această ţară au fost printre temele abordate joi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul întrevederii avute cu omologul său italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Preşedintele Senatului Italiei se află la Bucureşti unde participă, joi şi vineri, la lucrările celei de a 19-a Reuniuni a Asociaţiei Senatelor din Europa.

Potrivit unui comunicat al Senatului, transmis AGERPRES, Tăriceanu a evidenţiat dinamismul schimburilor comerciale, potenţialul acestora de creştere, precum şi necesitatea menţinerii şi sprijinirii drepturilor cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc în Italia şi care aduc o contribuţie semnificativă economiilor ambelor state.

„Tăriceanu a evidenţiat demersurile instituţionale întreprinse de Parlament în contextul pregătirilor pentru preluarea, de către România, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în prima parte a anului viitor şi angajamentul Senatului de a-şi asuma un rol cât mai activ în dezbaterile privind viitorul program legislativ al Uniunii Europene. Domnia sa a subliniat importanţa principalelor dosare care urmează a fi gestionate pe parcursul preşedinţiei române, inclusiv derularea negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027. De asemenea, a arătat că este necesar ca Senatele europene să abordeze cu prioritate temele esenţiale pentru cetăţenii europeni, cu precădere cele legate de realizarea obiectivelor de coeziune şi convergenţă”, se arată în comunicatul citat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Preşedintele Senatului a transmis mulţumiri pentru decizia Italiei de a se afilia la Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, înfiinţată în urma deciziilor luate la Summitul NATO de la Varşovia din 2016, precum şi de a contribui cu ofiţeri la comandamentul acesteia.

Oficialul român a arătat că participarea aliaţilor la măsurile de apărare şi descurajare la Marea Neagră, prin operaţionalizarea prezenţei înaintate consolidate a NATO pe întreg flancul estic, reprezintă o prioritate pentru România, iar angajamentele asumate de Italia în acest sens sunt apreciate.