Dresorul român care a marcat istoria cinematografiei italiene: „Vă invit la Hollywood-ul animalelor”

Daniel Berquiny este un român pe care puțini conaționali îl cunosc, dar care a marcat istoria cinematografiei italiene în ultimii 40 de ani. S-a născut la București, într-una dintre cele mai mari și mai vechi familii de circari din România, pe numele adevărat Daniel Leibovici.

Apoi a emigrat, și-a luat numele de scenă Daniel Berquiny și a reușit să-și construiască o carieră unică în Peninsulă, ca dresor, cascador, actor, fiind cel mai cunoscut profesionist în branșa sa, faima sa ajungând până în Statele Unite.

A jucat și a fost protagonist, împreună cu animalele pe care le-a dresat, în filme celebre italiene alături de Adriano Celentano, Christian de Sica, Massimo Boldi, Leonardo Pieraccioni. A dublat actori în filme precum „Sandokan, tigrul Malaeziei” sau „Misterele Junglei Negre”.

Captură de ecran 2023-07-25 180648
Sursa foto: Facebook/Zoo delle Star.

În urmă cu câțiva ani, a fondat lângă Roma „Zoo delle Star”, un parc zoologic cu aproape 100 de specii de animale. Trăiește în mijlocul lor are grijă de fiecare în parte. E un adevărat paradis natural, unde fiecare animal este îngrijit și răsfățat, fiind vorba nici mai mult nici mai puțin decât adevărate staruri de cinema. Un „Hollywood al necuvântătoarelor”. 

Povestea fascinantă a lui Daniel Berquiny am aflat-o direct de la el, în timpul unei vizite la parcul său zoologic de la Aprilia, o localitate în apropierea Romei. Într-un interviu pentru Rotalianul, celebrul dresor ne-a povestit fragmente din cariera sa, raportul cu colegii săi actori italieni, cum a luat naștere „Zoo delle Star”, ce avem de învățat de la animale și ce amintiri îl leagă de țara unde s-a născut, România. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cascador premiat cu aur la circul Orfei

La 15 ani, Daniel Leibovici a câștigat prima sa medalie de aur la Festivalul internațional de circ din Mongolia. Apoi, timp de 6 ani a fost steaua circului Orfei în spectacolul „Nopțile Arabe”, ocazie cu care a fost distins cu premiul „Trapezul de aur”.

Acei ani și-i amintește astfel: „M-am născut într-o familie de dresori români cunoscuți, apoi am emigrat de tânăr, ajungând până în Japonia. Am adoptat numele de scenă Daniel Berquiny după ce, cu un contract, am venit în Italia, la unul din cel mai importante circuri din lume: cel condus de Liana, Nando și Rinaldo Orfei. Erau anii ’70, ’71. Cariera la circ începea cu rolul cascador, iar eu eram protagonistul ultimului număr, cel mai dificil. Toată scena era pentru mine”.

Filme cu Celentano și De Sica, seriale și spectacole TV 

În 1980 s-a mutat la Roma unde și-a început aventura cinematografică, ajutat de talentul său dobândit ca dresor, la circ. „Am început să fiu cunoscut, iar în 1981, împreună cu cimpanzeul meu, Tanga, am participat la filmările pentru celebrul film Bingo Bongo cu Adriano Celentano”.

274358983_3175648059373194_4373652191488629526_n
Sursa foto: Facebook/Zoo delle Star

Aici, povestea lui Daniel Berquini se împletește cu povestea parcului zoologic pe care îl conduce: „Tanga este și acum alături de mine, are 50 de ani și trăiește la Zoo delle Star. E foarte în vârstă pentru un cimpanzeu, dar la noi e îngrijită bine, de aceea a reușit să ajungă la această vârstă”.

Tot aici, lângă Aprilia, a trăit și cel mai celebru tigru din lumea cinematografică, cel din filmul Sandokan, tigrul Malaeziei.

„După Bingo Bongo, ușile lumii cinematografice mi s-au deschis și am lucrat cu animalele mele iubite în numeroase filme:Phenomena”, „Bertoldo Bertoldino e Cacasenno”, „Fantozzi va in pensione”, „I misteri della Giungla Nera”, „Per Amore solo per Amore” și „SPQR 2000 e mezzo anni fa”, „The Passion of Christ”, „La tigre e la neve”, „Ti amo in tutte le lingue del mondo” și „Vacanze in Crociera”.

Captură de ecran 2023-07-25 181023
Sursa foto: Facebook/Zoo delle Star.

În timpul filmărilor în India, ne povestește, a avut parte și de cel mai periculos moment din cariera sa: „M-a atacat tigrul, cel din filmul Sandokan. A fost cu totul neașteptat, pentru că mă cunoștea bine. Dar probabil din cauza climei noi, a faptului că era o femelă în aceeași cușcă, ceva s-a schimbat, m-a atacat. M-am salvat prin miracol, am fost norocos. Puțini sunt cei care supraviețuiesc în cazuri similare”. 

Alături de rolurile de dresor sau dublură, Daniel Berquiny a fost invitat să joace ca actor în filme, fondând chiar și o școală de actorie. „Am avut elevi actori care ulterior au devenit foarte cunoscuți, ca Lorella Cuccarini (una din cele mai îndrăgite prezentatoare de show-uri la Rai). Unul din elevii mei, devenit regizor, m-a cooptat în filme realizate de el, chiar recent. Mi-am lăsat coada anume pentru rolurile ca actor protagonist, deseori am interpretat rolul unor indieni, sau unor romi români!”

188258366_2973021382969197_4632272417827759129_n
Daniel Berquiny. Sursa foto: Facebook/Zoo delle Star.

Cu mulți dintre actorii celebri italieni a menținut o relație durabilă de prietenie și respect reciproc. „Mulți dintre ei mă vizitează aici, în parc. Chiar se filmează multe scene din filme cunoscute, pentru că legislația acum e mai rigidă și nu poți să muți oricum animalele din habitatul lor. Prieteni actori americani numesc acest loc un Hollywood al animalelor”.

315590376_562416129223163_5446033616107394151_n (1)
Sursa foto: Facebook/Zoo delle Star.

Daniel Berquiny a mai fost protagonist, împreună cu animalele sale, în numeroase seriale, programe și reclame TV, difuzate pe cele mai importante canale din Italia: în serialul „Don Matteo”, emisiunea „Domenica in” pe RAI uno sau „Scherzi a parte” pe Canale 5. „Sunt respectat aici, în Italia, din punct de vedere profesional și sunt mândru că am o carieră de peste 40 de ani, făcând ceea ce îmi place”.

Cariera și viața românului a stat la baza unui film: „Se numește A cincea generație și este o combinație de documentar cu ficțiune, despre viața mea, de când m-am născut în România”. 

Hollywoodul animalelor

În timp ce îi luăm interviul, așezați pe o bancă din parcul zoologic, se aud „strigătele” unor papagali. „Sunt papagalii mei, mă cheamă, pentru că mi-au auzit vocea”, ne explică. 

Parcul „Lo Zoo delle Star” se întinde pe o suprafață de trei hectare și adăpostește aproape 100 de specii, printre care tigri, lei, leoparzi, pantere, pume, cimpanzei, canguri, cămile, zimbri americani, zebre, ratoni, lame, șerpi veninoși și constrictori, anaconde, crocodili, șopârle, papagali și multe altele. L-am vizitat împreună cu un expert în biologie, angajat al parcului, care este și ghid pentru numeroasele grupuri de copii care vizitează structura.

Parcul este împărțit pe trei nivele, astfel încât animalele prădătoare să nu fie văzute sau simțite de cele care în natură ar constitui prada lor. Astfel se evită ca cele din urmă să fie supuse unor situații de stress. De asemenea, fiecare animal are la dispoziție un habitat specific: tigrul are o piscină în care să se răcorească vara, maimuțele copaci unde se pot cățăra în voie, reptilele o grotă unde s-a creat unu micro climat tropical etc”.

„Când am venit să văd terenul, aici era o groapă imensă, povestește Daniel Berquiny, Prietenii mei au zis că sunt nebun. Dar până la urmă au văzut că am realizat ceea ce mi-am propus. O casă pentru animalele mele. Și eu trăiesc cu ele, aici. Aproape toate sunt vedete în diferite filme. Eu țin la ele ca la o familie. Leoaica noastră era aproape oarbă, am operat-o de cataractă, a fost prima și unica operație de acest fel din lume. Oriunde ar fi fost lăsată așa, pentru că riscurile și cheltuielile unei operații sunt foarte mari”.

„Câteodată cred că adevărata junglă e printre oameni”

Povestește cât este de greu să lucrezi cu animalele în filme: „La circ, animalele fac același număr, pe care îl știu. Dar într-un film, trebuie să facă un anumit lucru, într-un anumit moment, potrivit cerințelor regizorului. Ca să reușești, animalele trebuie să aibă o încredere enormă în tine, iar tu să ții la ele, să le înțelegi. Iată cheia succesului, mă bucur de fiecare dată când reușesc să realizez ceea ce vrea regizorul.”

Este convins că avem multe de învățat de la necuvântătoare:

„Animalele nu te mint, sunt sincere, reale, nu se ascund de tine. Eu le ascult, le înțeleg, am învățat să trăiesc în mijlocul lor. Iubesc natura, iubesc animalele și mă simt mai sigur printre ele decât printre oameni. Câteodată am impresia că adevărata junglă e afară, printre semenii noștri. Circul este o formă de conviețuire care durează de peste 2000 de ani, unde găsești oameni de toate rasele, culorile, religiile, alături de tot felul de animale. Deși e atât de diferită, toți conviețuiesc în pace. Afară, un alt seamăn de-al tău te poate înjunghia pentru că ești de o altă religie, sau tot un om ca tine pune o bombă unde mor persoane nevinovate. În lumea animalelor nu există așa ceva”. 

275230926_3184529991818334_717800527434220458_n
Daniel Berquiny. Sursa foto: Facebook/Zoo delle Star.

Sunt multe persoane care nu merg la circ sau la zoo pentru că nu vor să vadă animale în captivitate. Ce le răspunde Daniel Berquiny?

„Îi cunosc pe aceștia, în Italia sunt animalisti, spun că apără drepturile animalelor. De fapt, unde mai sunt libere animalele azi? Sunt vânate sau li se restrânge habitatul și existența lor e pusă în pericol, mor înfometate. Eu am grijă de ele, colaborez cu autoritățile pentru a salva animale abandonate, confiscate prin lege, unele sunt animale exotice care nu ar supraviețui altfel. Ne ocupăm cu medici de recuperarea lor fizică, de a le crea condiții pentru a trăi bine”.

„Să cunoaștem natura și animalele”

Tinerii și copiii de azi s-au îndepărtat de natură, de animale, sunt cuceriți de noile tehnologii. De aceea, susține Daniel Berquiny, e util și necesar să intre în contact cu natura, să înțeleagă tainele și legile ei: „Mă bucur că vin copiii aici, le explicăm, îi ghidăm, îi învățăm să respecte viețuitoarele și natura”.

Nu este ușor să întreții o asemenea structură, care are și o funcție didactică: „Am cheltuit mult, mai ales în timpul pandemiei, doi ani de zile parcul a fost închis vizitatorilor. Gândiți-vă că doar electricitatea costă 5000 de euro pe lună. Ca să nu mai vorbim de hrană, îngrijire. Un tigru mănâncă 10 kilograme de carne pe zi! Pentru animalele noastre, am făcut și facem sacrificii”. 

„În România lipsește respectul”

În viitor, actorul și dresorul românul dorește să ducă mai departe pasiunea lui, prin extinderea parcului, care va deveni un Safari ce va putea fi explorat de vizitatori. În România, merge doar în vizită, pentru că țara s-a schimbat de când a plecat. 

„M-am întors după 30 de ani, dar am văzut multe schimbări. Unele bune, altele mai puțin bune. Multora le lipsește respectul, auzi pe stradă: Bă, ală, ce faci!”

România e o țară frumoasă, dar nu e condusă de persoane care merită să o conducă. Eu am prieteni acolo, mă mai văd cu ei. Dar viața mea e aici, în Italia, unde m-am stabilit. Am doi copii care îmi calcă pe urme, am proiecte de viitor cu parcul zoologic. Am realizat un mic colț de paradis, alături de animalele mele, care pentru mine este acasă!” Video-interviu mai jos:

Distribuie acest articol