Duceau fete la prostituție în Italia și ofereau împrumuturi cu 30% dobândă. Rețea de proxeneți și cămătari destructurată

În dimineața zilei de 30 iunie, carabinierii Unității de Investigații din Bergamo, în colaborare cu agenții DIICOT din țara noastră, au arestat 7 persoane (3 în Italia și 4 în România), care se ocupau cu spălarea de bani, cămătărie și proxenetism.

Acțiunea este o continuare a investigației care a demarat cu doi ani în urmă și care a scos la iveală o grupare infracțională deosebit de periculoasă. Infractorii racolau fete din județul Iași și le puneau să se prostitueze sub amenințări și violențe. Un număr de 11 victime au fost identificate, relatează Corriere della Sera.

Ancheta a început în 2019, când au fost arestate alte 8 persoane printre care și liderii grupării. Ultimele investigații s-au concentrat asupra reconstrucției bunurilor ilicite acumulate de liderii grupului infracțional, descoperindu-se astfel că pe lângă proxenetism aceștia se ocupau cu împrumuturi ilegale (cu camătă) și cu spălarea de bani.

Suspecții împrumutau bani cu o rată lunară a dobânzii de 30% prostituatelor asupra cărora aveau controlul, însoțitorilor sau protectorilor lor și altor oameni, obținând în schimb drept garanție bunuri imobile și autovehicule.

Mai jos, un video al Poliției Române:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În fruntea organizației se aflau Constantin Adrian Murariu, în vârstă de 45 de ani, și Rozalia Cosmina Fâță, în vârstă de 27 de ani, ambii fiind închiși din 2019 și condamnați între timp la câte 10 ani de închisoare.

Totul a început în 2008, moment în care oamenii din subordinea lui Constantin Adrian Murariu, ar fi preluat puterea în zona orașului Pașcani și în comunele apropiate. Atunci ar fi pus bazele unei rețele solide specializate în racolarea, transportul, cazarea și exploatarea sexuală a tinerelor în Italia.

„Membrii grupului infracţional organizat au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore şi majore pe care, sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-a determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate, le era îngrădită libertatea de mişcare şi de comunicare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, fiind determinate ulterior să practice prostituţia”, se precizează într-un comunicat de presă DIICOT.

Gruparea deținea supremația asupra unor segmente de stradă din zona Ghisalba și Calcinate, la periferia orașului Bergamo, unde victimele practicau prostituția, iar proxeneții încasau zilnic taxa de „post” de la fiecare fată în parte direct sau de la membrii grupării care are control asupra victimelor, aproximativ 100-150 euro.

Grasu’ era cel care intermedia asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deținea controlul asupra celorlalți membri ai grupării, îi coordona și îi menținea într-o stare de dependență, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuințe, pentru care aceștia achitau sume mari de bani proveniți din prostituția victimelor.

Grasu’ avea ca mână dreaptă o tânără din Pașcani, în vârstă de 27 de ani, pe Rozalia Cosmina Fîță

Într-o conferință de presă, unul dintre procurorii Antimafia din Italia, Claudia Moregola, a făcut o caracterizare dură Blondei.

„O femeie cu o capacitate criminală impresionantă și care nu a demonstrat niciodată milă pentru fetele exploatate.”

„Fetelor le explica faptul că și ea a început așa, ca prostituată pe stradă și că acum nu mai lucra, ci încasa doar banii”, a spus magistratul italian.

Printre cei arestați în acest caz se numără Mihaela Fâță în vârstă de 47 de ani, mama Blondei, Florin Nicușor Botea, precum și rude ale lui Murariu precum soția sa, Marinela Andreea Murariu, sora sa, Gabriela Huțanu și părinții săi, Paul Murariu și Mariana Murariu.

Investigațiile au fost finalizate datorită achiziției și analizei ulterioare a documentației bancare și cadastrale de la instituțiile și autoritățile bancare românești.

În urma investigațiilor patrimoniale, judecătorul de instrucție din Brescia a dispus sechestrul preventiv împotriva suspecților în vederea confiscării a numeroase conturi imobiliare și bancare curente, dintre care unul deschis la o bancă germană:

3 apartamente și 2 garaje în România cu o valoare totală de peste 150 000 euro, 6 terenuri agricole în România cu o valoare totală de aproximativ 55 000 euro; sold creditor al diferitelor conturi curente din Italia, România și Germania pentru un total de 80 500.

Alte două apartamente și un garaj în provincia Bergamo (în municipiile Bonate Sopra și Seriate) cu o valoare totală de peste 300 000 de euro fusese deja confiscată de la suspecți în 2019, împreună cu banii găsiți în disponibilitatea lor pentru aproximativ 40 000 de euro.

Distribuie acest articol