După 10 ani petrecuți în Italia, un român își construiește viitorul în altă țară

Tot mai mulți români își îndreaptă în ultimii ani atenția și pașii către Belgia, care a devenit o a doua casă pentru sute de mii de conaționali.

Din rândul imigranților din Bruxelles, comunitatea românească înregistrează cea mai rapidă creștere, situându-se pe locul doi, după francezi, în lista celor mai mari comunități străine.

De ce Belgia? Această țară îi îmbrățișează pe români cu o calitate a vieții care îi determină să uite de dificultățile de acasă.

În Belgia românii ocupă posturi variate, de la muncile necalificate, la poziții de top.

„În Bruxelles, peste tot auzi românește – de la restaurante și patiserii, până la spitale și Comisia Europeană. Nu este greu să înțelegi de ce alegem Belgia, având în vedere că salariul minim brut este de aproximativ 2.000 de euro – adică în jur de 9.000 de lei”, a spus un român stabilit în această țară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un alt aspect demn de menționat este numărul mare de români care aleg să lucreze ca independenți. Aproximativ 50.000 de persoane beneficiază de acest statut în Belgia, sistemul fiind comparabil cu cel al persoanelor fizice autorizate din România, dar mult mai simplificat.

În sectorul construcțiilor, românii sunt o forță. Se estimează că 30-40% dintre angajații din construcții din Bruxelles sunt români, având un salariu mediu lunar de 4.000 de euro.

Pentru a înțelege mai bine realitatea, luăm exemplul lui Florin, originar din Botoșani.

După 10 ani de muncă în Italia, a vrut să înceapă o afacere în România.

Dar, după experiențe frustrante cu birocrația românească, a ales să plece în Belgia, unde și-a deschis o firmă în domeniul construcțiilor:

„Am venit aici, nici nu știam să vorbesc bine limba. Am deschis firma după șapte luni de zile. Și în țară știu limba, știu să lucrez… N-ai nicio șansă, e tare dureros, tare dureros…”, a spus Florin, citat de Pro TV.

Captură de ecran 2023-08-07 184126
Florin, antreprenor român în Belgia. Sursa foto: captură video Pro TV

În Belgia, majoritatea românilor optează pentru forme legale de muncă, atrași de un sistem care îi încurajează și susține.

Ei sunt peste 300.000, înregistrând cea mai rapidă creștere în ultimul an. Și, ca în fiecare an, pe 24 septembrie, românii vor organiza în Bruxelles târgul de servicii și produse “Lucrăm împreună”, prilej de a consolida și extinde comunitatea.

Distribuie acest articol