După 13 ani în Italia, o româncă s-a întors în țară și dedică timp unui meșteșug popular: „E tot ce îmi doresc să fac zi de zi”

După 13 ani petrecuți în Italia, o româncă a ales să se întoarcă definitiv acasă, nu doar pentru a se reconecta cu rădăcinile sale, dar și pentru a reînvia tradițiile oșenești prin meșteșugul său.

Mirela Bud, un meșter popular autodidact, își dedică timpul creării de zgărzi și brâuri din mărgele, redând viață unei arte pe care o consideră esențială pentru cultura din zona Țării Oașului, relatează publicația Obiectiv SM.

Povestea a început cu o simplă admirație pentru o zgardă (un colier țărănesc vechi) care a inspirat-o să creeze propria versiune.

„Am văzut pe cineva purtând o zgardă de această și mi-a plăcut atât de mult încât am zis că vreau și eu, dar vreau să mi-o confecționez eu. Și am început să fac, pentru mine la început, până am învățat, până am deprins dexteritate, până mi-au ieșit și am avut un produs pe care să îl port cu mândrie.

Când eram copil nu îmi plăceau, nu mă atrăgeau, acum aceste produse reprezintă universul meu și tot ce îmi doresc să fac zi de zi”, a mărturisit Mirela.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
IMG_20240327_105511-1024x768
Mirela Bud. Sursa foto: Obiectiv SM

Dorința ei de a îmbina tradiționalul cu modernul se reflectă și în abordarea creativă a meșteșugului.

„Realizez zgărzi și în stilul vechi oșenesc, folosind culorile închise și sobre, dar le și adaptez pentru ținute mai moderne, mai vesele.

De exemplu, galbenul, albastrul deschis se foloseau extrem de puțin spre deloc înainte, eu le utilizez des, pentru că sunt culori plăcute la purtat chiar și la o ținută de zi sau o ținută office”, a explicat meșterul popular.

IMG_20240327_112048-2048x1536
Mirela Bud. Sursa foto: Obiectiv SM

Misiunea ei nu se limitează doar la păstrarea tradiției; Mirela Bud își dorește să aducă o parte din Tara Oașului în casele clientelei sale, oferind nu doar accesorii, ci și o bucată din cultura și istoria zonei.

Acest efort face parte dintr-o campanie mai largă de promovare a obiceiurilor și meșteșugarilor din Țara Oașului, campanie numită „Tur prin Târg”.

Prin dedicarea și pasiunea sa, Mirela Bud nu doar că a ales un drum înapoi spre rădăcinile sale, dar contribuie activ la revitalizarea și păstrarea unei tradiții prețioase, inspirând comunitatea să privească spre trecut cu respect și admirație.