După mulți ani în Italia, doi soți români s-au întors definitiv în România: „Ne-am regăsit liniștea pe care numai la tine în țară o poți avea”

Milioane de români trăiesc în afara granițelor țării, plecați de-a lungul ultimelor zeci de ani cu visul unei vieți mai bune, una îndestulătoare, fără grija zilei de mâine, care să le ofere stabilitate și siguranță economică. Mirajul străinătății i-a atras ca un magnet în condițiile în care țara natală nu le-a pus la dispoziție prea multe alternative, iar la plecare mulți dintre ei au crezut că vor munci doar câteva luni, suficiente pentru a se întoarce cu buzunarele pline și a-și continua viața acasă, alături de părinții și copiii lor. Dar, în majoritatea cazurilor, realitatea a fost una dureroasă, lunile s-au transformat în ani, ba chiar în decenii de muncă asiduă, de sacrificii, de suflet împărțit între două lumi.

Timpul se scurge cu repeziciune, iar ei trăiesc cu trupul acolo, departe, dar cu gândul și sufletul la meleagurile natale, la cei dragi rămași acasă. Dorul le străpunge inima ca o lance, dar încearcă să-l nege, să-l ascundă în adâncul simțurilor pentru că nu au curajul de a-l recunoaște pe deplin, i-ar răni prea tare, i-ar doborî.

Poveștile celor care au plecat au devenit subiecte de televiziune, de cinema și de literatură, dar la fel de interesante sunt și cele ale românilor care au decis între timp să se întoarcă definitiv acasă.

Câți ani de străinătate îți sunt necesari pentru a înțelege că locul tău este pe pământul unde te-ai născut? 5, 10, 20? Nu știm cu exactitate încă, cert este că rădăcinile, identitatea, glasul pământului și al iubirii față de tot ceea ce ai lăsat în urmă te va atrage tot ca un magnet la un moment dat, la fel ca cel care ți-a purtat pașii spre lumea în care nici câinii nu stau cu colaci în coadă și nici banii nu se întorc cu lopata.

Larisa Mădălina Huideș are 35 de ani și este din Iași. A plecat din România în anul 2006, cu gândul de a strânge ceva bani pentru a-și îndeplini un vis, cel de a-și deschide propriul salon de frizerie și coafură. La începutul anului 2022, s-a întors în țară și noi am întâlnit-o la Iași, chiar în locul unde visul ei a devenit, în sfârșit, realitate, la salonul pe care l-a deschis pe strada Vitejilor, la numărul 6.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A acceptat să ne povestească, împreună cu soțul ei, Zup Gabriel, despre experiența emigrării și a reîntoarcerii, o poveste cu dus-întors pe care mulți dintre români au trăit-o sau o vor trăi cândva.

În Italia, Larisa a lucrat la început într-un hotel-restaurant din regiunea Lazio, o muncă grea, cu orarii extenuante care se întindeau de dimineață până noaptea târziu, cu o plată care nu reflecta nicidecum efortul depus, ceea ce o făcea oarecum să regrete plecarea din țară.

„Practic lucram continuu, de la ora 7.00 dimineața până la 1.00 noaptea pentru 400 de euro pe lună. Atât am putut să plâng în perioada aceea că nici nu vreau să-mi mai amintesc! Calculam cât câștigam și puneam în balanță volumul de muncă depus și îmi rezulta că mai bine mă descurcam acasă, dar îmi făceam curaj și găseam putere în gândul că odată și odată mă voi întoarce și voi avea salonul meu de înfrumusețare.”

Nu a stat mult la acel loc de muncă, apoi a găsit un altul, tot la un restaurant, iar între timp a început să cunoască fete românce și să-și pună în practică abilitățile de frizeriță și coafeză. A început mai întâi să-și tundă prietenele, apoi alte cunoștințe și, în cele din urmă, a găsit de lucru într-un salon unde era plătită cu 100 de euro pe săptămână.

„Atât era plata, nu puteam cere mai mult, nu cunoșteam limba și nu le aduceam cine știe ce profit, nu puteam avea pretenții.” La salon Larisa lucra 12 ore pe zi, de marți până sâmbătă și nu stătea locului o clipă. „Nu ai timp să stai și dacă ai timp, adică nu sunt cliente, tot îți găsește ceva patronul de treabă”.

Dar viața i-a oferit în Italia și bucurii imense, acolo l-a cunoscut pe soțul ei, Gabriel, și tot acolo s-a născut mai târziu fetița lor, Ștefania, în vârstă acum de un an și 10 luni.

Soții Larisa Mădălina și Gabriel Zup, la Roma, alături de fetița lor și prietena Maria Bogdan. Foto: profilul Facebook

Munca neobosită, sacrificiile, determinarea, pasiunea pentru meseria pe care o face cu mult drag, i-au adus Larisei rezultate pe măsura așteptărilor și a visurilor sale. După ce a absolvit cursurile la „Accademia dei parrucchieri Mikado College Roma”, a deschis împreună cu Gabriel, în decembrie 2019, un salon de frizerie-coafură la Roma. Numai după două luni, însă, în februarie 2020 pandemia de coronavirus avea să le afecteze drastic afacerea. Au reluat activitatea câteva luni mai târziu, odată cu relaxarea restricțiilor, până când, la un moment dat, pe ușa salonului a intrat o clientă abia sosită din România care a început să le povestească despre lucrurile care se schimbaseră între timp în țara noastră.

Ideea reîntoarcerii zăcea de mult timp în mintea celor doi români, dar atunci scânteia a devenit o flacără și în numai două luni de zile au decis să se întoarcă definitiv acasă. Au închis afacerea de la Roma, și-au făcut bagajele și împreună cu minunea lor de fată s-au întors la Iași, încrezători, dar mai ales cu liniște și senin în suflet.

„Mulți români plecați spun că îți trebuie curaj să te întorci și să o iei de la capăt în România, dar eu sunt de părere că dacă ai avut curaj să pleci într-o țară străină, când nici măcar limba acelei țări nu o știai prea bine sau chiar deloc, când nu aveai un loc de muncă asigurat, iar în buzunar aveai doar ceva mărunțiș, cum să-ți fie teamă să te întorci în țara ta? Nu ți-a fost frică să pleci în necunoscut și îți este teamă să te întorci acasă la tine?”

Larisa Mădălina Huideș, în salon, la Roma. Sursa foto: profilul Facebook

Înarmați cu mult entuziasm, specific la orice început de drum, Larisa și Gabriel au reușit în câteva luni să își deschidă la Iași mult visatul salon de frizerie și coafură, să își dea fetița la creșă și să înceapă o nouă viață, cea de români reveniți acasă.

„În trei zile ne-am deschis firma, am depus documentele și am obținut autorizația de funcționare. Am întâlnit peste tot pe unde am fost, la Registrul comerțului, la ANAF etc., amabilitate și disponibilitate din partea funcționarilor. Ne-au ajutat și îndrumat. Dacă ar fi să vorbim de dificultățile întâmpinate aș putea să specific lipsa tehnicienilor, a electricienilor, zidarilor etc. Am umblat mult până să găsim muncitori care să ne reamenajeze sediul, nu se găsește mână de lucru și când se găsește e foarte scumpă. Nu înțeleg de ce stau românii și lucrează peste hotare în aceste domenii când e mult de lucru și la noi în țară, iar plata este la fel ca în străinătate.”

Intrarea la salonul din Iași, din str. Vitejilor nr.6

Un alt motiv pentru care Larisa și Gabriel s-au întors acasă a fost dorul de cei dragi și gândul că fetița lor crește departe de bunicii săi.

„Dacă nu ne-am fi întors, fetița noastră nu știa ce înseamnă cu adevărat cuvântul bunici, nu creștea cunoscând blândețea și dragostea pe care numai bunicii o pot transmite unui nepot. Ei aici, noi departe, ne-am fi întâlnit poate o dată pe an, câteva zile, fetița i-ar fi privit ca pe niște străini, nu ca pe bunicii care, de cele mai multe ori, devin icoane de bunătate pentru nepoți. A fost și acesta unul dintre motivele care s-a adăugat la decizia de a ne întoarce definitiv acasă.”

„Nu știm ce va fi pe viitor, dar deocamdată suntem foarte mulțumiți de pasul făcut, România s-a schimbat mult în ultimii ani, în foarte multe sensuri. Iașul, cel puțin, a devenit un oraș care poate concura cu unul din vestul Europei, este curat, plin de spații verzi, cu o viață socială intensă. Mulți români plecați spun că nu au încredere în instituții, dar țin să le transmit că s-au schimbat multe aspecte între timp, nu mai este cum era odată, este mult mai mult respect față de client și inclusiv în spital am avut o experiență pozitivă când a trebuit să mergem cu fetița. Am întâlnit o doamnă doctor deosebit de atentă, care a făcut totul pentru a ne pune la dispoziție serviciile medicale de care Ștefania avea nevoie.”

Pe pagina Facebook „Coafor Larisa Huides Iasi” sunt publicate o mulțime de fotografii cu rezultate obținute în noul salon deschis de cei doi soți români.

Foto: pagina Facebook „Coafor Larisa Huides Iasi”

„Cred că este timpul potrivit ca românii care doresc să se întoarcă, dar mai au unele dubii, să facă acest pas cu încredere. Noi ne-am întors, ne este bine, și lucrul cel mai important pe care l-am regăsit în România nu are preț, este liniștea sufletească pe care numai acasă la tine o ai, în locul unde te-ai născut și ai crescut. Nimic nu îți va înlocui acest sentiment, nici banii, nici viața în orașele somptuoase unde faci ore întregi pentru a ajunge la locul de muncă și unde totul este scump de nu îți mai rămâne mare lucru în buzunar la sfârșitul lunii. Iar cei care se gândesc să emigreze din țară acum, trebuie să ia în considerare toți factorii care vin la pachet odată cu viața printre străini: stresul, depărtarea fizică de cei dragi, integrarea într-o societate nouă cu tot ceea ce ea impune (locuință, loc de muncă etc.). Și dacă odată am fost dispuși să o luăm de la zero printre străini, de ce n-am fi dispuși să facem acest lucru și acasă la noi?”

Pe Gabriel și Larisa Mădălina Huideș îi găsiți la salonul de frizerie și coafură din Iași, cartier Dacia, strada Vitejilor, numărul 6. Programări se pot face la numărul de telefon +40 746 733 731.

Distribuie acest articol